De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Reducând parohia la un tribunal, ne aflăm foarte departe de adevăratul spaţiu terapeutic al Bisericii“
La Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ din Durău se derulează în aceste zile o nouă serie a conferinţelor pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor. Acestea sunt prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi au ca temă „Parohia - adunare euharistică şi spital duhovnicesc“.
În seria programată în perioada 10-12 mai a.c. participă familii de preoţi din protopopiatele Hârlău şi Dorohoi. În cursul dimineţii de ieri a fost oficiată Sfânta Liturghie, apoi a urmat conferinţa propriu-zisă. În debutul întrunirii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit celor prezenţi despre două aspecte care ar putea defini Biserica: adunare euharistică, dar şi loc de tămăduire a sufletelor: „Printre alte multe forme de manifestare şi de înţelegere a parohiei, cele mai cunoscute ar fi două: adunarea credincioşilor în jurul Trupului şi Sângelui Domnului Hristos, adică adunare euharistică, şi locul în care preamultele răni, sufleteşti şi trupeşti, pot găsi vindecare. În ceea ce priveşte biserica văzută ca adunare euharistică, nu fac referire decât la cuvântul pe care îl rosteşte arhiereul după taina hirotoniei, când, luând Sfântul Trup, îl aşază în mâna tremurândă a noului hirotonit şi îi spune «Primeşte odorul acesta şi îl păstrează pe el până la cea de-a doua venire a Domnului Hristos, când El are să-l ceară pe acesta de la tine». Chiar din momentul hirotoniei, înainte de a fi aşezat în parohie, preotului i se prezintă mandatul, anume grija faţă de toţi enoriaşii parohiei. De cealaltă parte, biserica este văzută ca un loc unde omului i se iartă păcatele prin primirea unui canon, uitându-se de vindecarea rănilor pe care păcatul le lasă pe suflet. Reducând parohia la un tribunal unde se judecă păcatele, ne aflăm foarte departe de adevăratul spaţiu terapeutic al bisericii, unde omul primeşte iertarea păcatelor, dar, totodată, şi tămăduirea rănilor sufleteşti“.
În cadrul conferinţei de la Durău, invitat special este pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey şi secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor. Sfinţia sa a susţinut o prelegere celor prezenţi. Discuţiile vor continua pe grupe de lucru, iar astăzi se va derula o nouă sesiune în plen. (Tudorel Rusu)