La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Regal al forţelor navale, de Ziua Marinei
▲ Manifestările dedicate Zilei Marinei au început ieri, la ora 10:00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, din municipiul Constanţa, cu intonarea imnului de stat şi tragerea în aer a 21 de salve de tun, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu ▲ Referindu-se la importanţa Zilei Marinei, preşedintele a afirmat că aceasta este „o sărbătoare a oamenilor ei, oameni care, spre deosebire de alţii, au două mari iubiri: iubirea pentru navă şi mare şi iubirea pentru familie“ ▲
Manifestările dedicate Zilei Marinei au început ieri, la ora 10:00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, din municipiul Constanţa, cu intonarea imnului de stat şi tragerea în aer a 21 de salve de tun, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu. Programul a început în jurul orei 10:00, când persoanele oficiale au fost întâmpinate cu garda de onoare şi muzica militară şi a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei. După cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, a avut loc deschiderea oficială a festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei. De la ora 10:30, o fost oficiată o slujbă religioasă oficiată de către Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Teodosie. Cei prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului flotei au urmărit apoi exerciţii ale scafandrilor militari, un spectacol oferit de elicoperele Forţelor Navale şi o demonstraţie de acrobaţie aeriană a membrilor Aeroclubului Român. Manifestările s-au încheiat cu sosirea zeului Neptun şi jocurile marinăreşti din Portul Tomis. Spectacolul prilejuit de Ziua Marinei a continuat şi după căderea nopţii, cu un spectacol de artificii pe plaja Modern şi un concert al formaţiei Rafaga. Băsescu: România are responsabilitatea apărării frontierelor de stat, ale UE şi ale NATO România are, la Marea Neagră, responsabilitatea deosebită a apărării frontierelor de stat, dar şi ale Uniunii Europene şi ale NATO, iar procesul de modernizare al forţelor navale române trebuie accelerat, a afirmat, în discursul rostit de Ziua Marinei, preşedintele Traian Băsescu. „Forţele navale române îşi asumă această responsabilitate în numele Europei şi al aliaţilor. Astfel, procesul de dotare şi modernizare al forţelor navale trebuie accelerat pe măsura aşteptărilor Europei şi aliaţilor de la noi“, a spus Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că România are obligaţia şi, în acelaşi timp, mândria de a apăra frontiera estică a Uniunii Europene. În acelaşi timp, şeful statului s-a referit şi la importanţa deosebită a Dunării, apreciind că aceasta trebuie să fie un „coridor de transprot şi de dezvoltate economică“ şi a spus că va fi „o importantă arteră de transport pentru toată Europa şi legătura dintre Marea Neagră şi Marea Nordului“. Referindu-se la importanţa Zilei Marinei, preşedintele a afirmat că aceasta este „o sărbătoare a oamenilor ei, care, spre deosebire de alţii, au două mari iubiri: iubirea pentru navă şi mare şi iubirea pentru familie“. „Astăzi, de ziua voastră, de ziua noastră, vă doresc «La mulţi ani!», bărbăţie şi curaj“, a conchis Băsescu. Şeful statului a propus ca ziua de 15 august să fie declarată sărbătoare legală, însă această propunere a fost respinsă de parlamentari.