Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Reînhumarea osemintelor lui Anton Pann într-un mormânt nou
La Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci din București au avut loc marți, 6 iunie, slujba reînhumării osemintelor protopsaltului Anton Pann și reașezarea lor într-un mormânt nou în curtea acestei biserici, la strana căreia a cântat în ultimul an al vieții sale. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Mormântul scriitorului și compozitorului Anton Pann, așezat inițial la temelia acestei biserici, sub crucea încrustată în zidul laturii exterioare din dreptul proscomidiarului, a fost relocat și reamenajat pentru că biserica a intrat din anul 2020 într-un amplu proces de restaurare, consolidare și renovare. Osemintele au fost așezate într-o frumoasă raclă sculptată în lemn, noul mormânt fiind amplasat simbolic tot în apropierea laturii din dreptul proscomidiarului.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în interiorul sfântului lăcaș a fost săvârșită slujba reînhumării de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal; părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Florinel Șerbănescu, consilier patriarhal onorific; părintele conf. dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele paroh Andrei Mihai Zaieț; părintele Ioan Dobrescu, slujitor la această biserică, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre viața și personalitatea compozitorului Anton Pann, subliniind rolul pe care l-a avut acest protopsalt în transpunerea repertoriului de strană psaltic ortodox în limba română. „A fost cu adevărat înțelept, întrucât se păstrează de la el o mulțime de reflecții, de fabule care, deși poartă amprenta folclorului, conțin adevărate sclipiri de geniu ale gândirii profunde a acestei mari personalități. A fost cântăreț la o mulțime de biserici din București, a cântat la o mulțime de mănăstiri din Țara Românească și Transilvania, a scris enorm pentru perioada în care a trăit și a fost deopotrivă celebru în muzica bisericească pe care la dorința Mitropolitului Dionisie Lupu a transpus-o în grai românesc, el fiind cooptat într-o comisie specială desemnată de mitropolit, deși avea atunci vârsta de doar 23 de ani. Era în felul acesta recunoscut deja ca o mare personalitate în domeniul muzicii și al componisticii. Posteritatea i-a fost recunoscătoare, iar în cinstea lui s-au înălțat mai multe busturi. Patru școli din țara noastră, precum și străzi din orașe poartă numele marelui protopsalt Anton Pann, după cum există și două case memoriale, una aici și cealaltă la Râmnicu Vâlcea, unde și-a desfășurat o bună parte din activitate. Evenimentul de astăzi ne obligă să reflectăm la activitatea acestui om minunat. Parohia Lucaci, unde el a fost cântăreț bisericesc, s-a ocupat cu multă atenție pentru a asigura un loc de veci pe măsura prestigiului compozitorului Anton Pann, realizând această raclă atât de frumoasă, unde osemintele marelui protopsalt odihnesc alături de cele ale ctitorilor acestui sfânt lăcaș”, a spus Preasfinția Sa.
Alocuțiuni au fost rostite apoi de părintele paroh Andrei Mihai Zaieț, care a prezentat contextul și demersurile realizate în vederea mutării osemintelor și stadiul lucrărilor de consolidare, și de părintele conf. dr. Stelian Ionașcu, care a vorbit despre opera muzicală lui Anton Pann, explicând că de la această personalitate am moștenit un adevărat tezaur muzical, valorificat de-a lungul timpului de psalți și compozitori.
La final, soborul de slujitori împreună cu credincioșii prezenți au mers în procesiune cu racla din lemn, care a fost așezată în noul mormânt.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.