Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Reînvierea tradiţiilor săteşti din Vâlcea
În Parohia Greci din Arhiepiscopia Râmnicului, părintele paroh Ilie Turcescu, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă de organizarea activităţilor catehetice şi culturale cu tineretul. În cadrul proiectului "Întâlnirea fiilor satului" au loc concerte religioase anuale cu scopul reînvierii tradiţiei săteşti.
Dezvoltarea diverselor activităţi catehetice cu tineretul din parohie are loc în cadrul proiectului catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor". Întâlnirile dintre părintele paroh Turcescu şi tinerii parohiei au loc în sala bibliotecii parohiale. "În colaborarea cu copiii sunt foarte folositoare şi discuţiile libere în care ei îmi spun problemele lor. Vorbim despre viaţă împărtăşindu-le învăţătura şi rânduiala bisericii. I-am apropiat pe copii de biserică şi de cele sfinte prin întâlniri, prin cântări, fie din Sfânta Liturghie, fie alte cântări, prin concursurile realizate în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin pelerinaje la mănăstirile din ţară", ne-a spus părintele Ilie Turcescu. În fiecare an, pe 4 septembrie, se organizează, cu ajutorul autorităţilor locale, evenimentul "Întâlnirea cu fiii satului", prin care organizatorii doresc ca oamenii care participă şi care vin din diferite centre urbane să se întoarcă la origini. "Prin acest eveniment, noi, organizatorii, vrem să le aducem aminte de tradiţiile şi obiceiurile din mediul rural prin organizarea, în primul rând, a unui concert de muzică religioasă cu copiii din parohia noastră, apoi organizarea de expoziţii, de concerte de muzică folclorică, prin interpretarea unor piese cu specific zonal. Dorim să aducem în atenţia celor tineri vechile dansuri populare", a spus părintele Turcescu. Muzeu sătesc spre pomenirea înaintaşilor De asemenea, părintele Turcescu este preocupat de realizarea unui muzeu, prin care să reînvie tradiţia sătească. "Deoarece am crescut în mediul rural, m-am legat de trăirea omului de aici, am cunoscut acei bătrâni frumoşi, tradiţiile lor, modul de viaţă, îmbinarea extraordinară a credinţei cu bucuriile vieţii. Tradiţiile prilejuite de marile sărbători trebuie reînviate şi de aceea ne dorim înfiinţarea unui muzeu popular local", a spus părintele Turcescu. La realizarea muzeului, părintele paroh este ajutat de către autorităţile locale, dar şi de către parohiile vecine. În acest nou muzeu vor fi expuse permanent obiecte tradiţionale, tablouri, cărţi, CD-uri cu potretele înaintaşilor, ale învăţătorilor sau ale preoţilor. "Toate acestea aş dori să nu se uite, să nu se piardă, şi aşa să fie puse în faţa credincioşilor, mai ales a tinerilor, deoarece ei sunt interesaţi de trecut", ne-a mai spus părintele paroh Ilie Turcescu.