La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Religia nu este doar un drept al omului, ci şi un drept al Domnului de a ne iubi”
▲ În perioada 8-9 februarie a.c. au avut loc, la Galaţi, şedinţele de lucru ale consiliului şi Adunării Eparhiale ▲ Lucrările au fost conduse de Preasfinţitul Episcop Casian, la ele participând numeroase personalităţi ale vieţii sociale şi politice ▲ Dezbaterile s-au concentrat pe proiectul de lege a învăţământului preuniversitar ▲
La Adunarea Eparhială a Episcopiei Dunării de Jos, desfăşurată în perioada 8-9 februarie a.c., la Galaţi, au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice din Galaţi şi Brăila, oameni de cultură, deputaţi eparhiali, senatori şi deputaţi în forurile de conducere ale ţării. În şedinţele de lucru ale consiliului şi Adunării Eparhiale a fost expusă activitatea bisericească la Episcopia Dunării de Jos, a fost votat raportul adunării eparhiale şi a fost elaborat un document prin care s-a exprimat poziţia fermă a Episcopiei Dunării de Jos în legătură cu unele modificări de nedorit aduse legii învăţământului referitoare la statutul orei de religie în liceu.
Trei direcţii de analiză
A doua zi a lucrărilor a început prin săvârşirea slujbei de Te Deum în Catedrala episcopală pentru membrii şi participanţii la Adunarea Eparhială. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Episcop Casian a precizat că „trei sunt direcţiile majore ale analizelor şi dezbaterilor publice ale Adunării Eparhiale: educaţia creştină, mai ales în familie, care este universitatea de bază a neamului românesc de unde izvorăsc toate direcţiile pozitive spre Şcoală şi Biserică. A doua direcţie este misiunea creştină, atât a clericilor, cât şi a mirenilor. Al treilea obiectiv al dezbaterilor noastre este legătura dintre misiunea bisericii şi câmpul social”.
Activitatea bisericească la Episcopia Dunării de Jos
Şedinţa festivă, care a deschis a doua zi a lucrărilor Adunării Eparhiale de la Episcopia Dunării de Jos, a consemnat lansarea volumului cu numărul 8 din anuarul „Biserică-Misiune-Societate”, care relatează pe larg viaţa şi activitatea bisericească în perioada 1 ianuarie-30 decembrie 2007. Volumul expune atât evenimente din afara Episcopiei, precum trecerea la cele veşnice a patriarhului Teoctist şi alegerea şi întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cât şi darea de seamă cuprinzând principalele aspecte ale vieţii bisericeşti din Eparhia Dunării de Jos, cuprinzând judeţele Galaţi şi Brăila. Alături de acestea, volumul marchează 100 de ani de la naşterea episcopului Antim, care a păstorit 23 de ani Episcopia Dunării de Jos, şi 100 de ani de când Seminarul Teologic din Galaţi poartă numele Sf. Ap. Andrei.
Darea de seamă a fost însoţită de proiectarea unui film documentar de 20 de minute, realizat de Biroul de presă al Episcopiei Dunării de Jos, cuprinzând principalele evenimente ale anului 2007. Din raport, reţine atenţia faptul că Episcopia cuprinde 470 de unităţi bisericeşti, din care 8 protopopiate, 403 parohii, 20 de filii, 10 mănăstiri, 20 de capele în unităţi bugetare şi 9 capele în aşezăminte eparhiale, 404 profesori de religie, patru şcoli teologice, în care studiază 486 de elevi şi studenţi, două şcoli de cântăreţi de la Galaţi şi Brăila, unde studiază 78 de elevi. În cadrul sectorului social-filantropic lucrează 57 de persoane în segmentul social şi 16 preoţi capelani, care asigură asistenţa religioasă în spitale, unităţi militare, penitenciare şi aziluri pentru bătrâni. Instituţiile sociale administrate de Biserică sunt în număr de 31, din care cinci sunt acreditate şi alte zece sunt în curs de acreditare. Acestea acordă asistenţă socială unui număr de 24.786 de persoane. Dintre acestea 1.140 persoane au primit asistenţă primară şi servicii la cantinele sociale, iar 3.974 au primit servicii specializate. În cele 4 cabinete medicale au fost efectuate 5.135 de consultaţii gratuite, dintre care un număr de 430 de pacienţi au primit şi medicamente în regim de gratuitate, iar pentru un număr de 10 persoane cu dizabilităţi locomotorii s-au oferit gratuit scaune rulante. Din punct de vedere misionar, cei 40 de misionari protopopeşti au realizat un număr total de 982 de activităţi misionare (366 de slujbe misionare şi 616 vizite misionare). În anul 2007, în Eparhia Dunării de Jos au fost în desfăşurare un număr de 326 de şantiere, dintre care amintim: 189 de şantiere de construcţii din nou (63 de biserici; 8 clopotniţe; 4 case parohiale; 20 de case de prăznuire; 44 alte lucrări de construcţie); 81 de şantiere de reparaţii şi consolidări (66 de biserici; 2 clopotniţe; 13 case parohiale), 9 şantiere mănăstireşti, 47 de şantiere de pictură (33 de pictură din nou; 14 restaurare pictură).
Valoarea totală a lucrărilor executate la mănăstiri, în anul 2007, depăşeşte suma de 2.300.000 RON, ajutoarele filantropice din anul 2007 se ridică la suma de 2.937.008 RON, iar lucrările executate în cursul anului 2007 la cele 326 de şantiere este de aproape 17.000.000 RON.
Dezbaterile comisiilor în ateliere de lucru
După încheierea şedinţei festive, participanţii s-au constituit în patru ateliere de lucru, corespunzătoare celor patru comisii: comisia administrativ-bisericească, comisia cultural-educaţională, comisia economic-bugetară şi patrimonială şi comisia social-filantropică. Aceştia au dezbătut timp de o oră, pe ateliere, în locaţii diferite, iar raportorii celor patru ateliere corespunzătoare celor patru comisii au expus în plen concluziile lucrărilor. Raportul final al Adunării Eparhiale a fost votat în plen, cu unanimitate de voturi.
„Ora de religie este un dar, şi nu o obligaţie”
Partea a treia a lucrărilor şedinţei eparhiale s-a concentrat asupra modificărilor aduse legii învăţământului de noul proiect de lege. Au luat cuvântul elevi, profesori, personalităţi ale vieţii sociale şi politice. Reprezentantul elevilor din judeţul Galaţi a transmis mesajul de solidaritate al elevilor în legătură cu menţinerea obligativităţii orei de religie în trunchiul comun în învătământul liceal. Preasfinţitul Casian a adăugat că religia „nu este doar un drept al omului, ci şi un drept al Domnului de a ne iubi. Ora de religie este un dar, şi nu o obligaţie. Propunerea ca ora de religie să devină facultativă, nici măcar opţională, devine o discriminare a minorităţii asupra majorităţii. Aici s-a ajuns! În Bulgaria, consecinţele scoaterea orei de religie din trunchiul comun a fost că doar 14.000 de elevi au mai urmat ora de religie. Noi nu cunoaştem, în cele 64 de licee din cadrul Eparhiei, motive pentru scoaterea orei de religie din trunchiul comun”. După intervenţiile profesorilor de religie au luat cuvântul senatori şi deputaţi, profesori universitari, lideri sindicali şi personalităţi ale vieţii sociale. Oamenii politici care au intervenit, indiferent de culoarea politică, au exprimat atât protestul împotriva modificărilor nedorite din noua lege a învăţământului, cât şi asigurarea că votul pe care partidele din care provin îl vor da legii va fi unul potrivit învăţăturii şi voinţei Bisericii Ortodoxe Române.
Noul statut al Bisericii Ortodoxe Române
Dezbaterile privitoate la noul statul al BOR au fost deschise de remarca unuia dintre vorbitori care aprecia ca pozitiv faptul că, în noul statut, parohiile sunt definite ca persoane juridice putând astfel să atragă mai uşor fonduri de la autorităţi pentru activităţile ei. În continuarea acestei idei, PS Casian a precizat că valoarea noutăţilor din actualul statut a fost remarcată şi de Biserica Ortodoxă a Greciei, care a cerut, prin vocea unor ierarhi, să fie tradus în mai multe limbi, pentru a putea fi o bază şi pentru alte Biserici Ortodoxe care au nevoie de experienţa Bisericii Ortodoxe Române. „Biserica Ortodoxă Română este de origine apostolică. Aceasta nu este o noutate, însă faptul că noi nu ne afirmam originea apostolică era o greşeală a vechiului statut. Noi nu suntem creştini de ieri sau de azi. Noi nu am fost evanghelizaţi de alţii. Biserica noastră nu are credinţa ca dar de la altă Biserică, ci este o una aleasă de Apostoli. Această exprimare din statut se datorează şi eforturilor oraşului Galaţi de a afirma originea apostolică a credinţei creştine pe aceste meleaguri”, a subliniat PS Casian, care a adus în atenţie şi faptul că Biserica Ortodoxă Română este, prin statut, Biserică naţională, majoritară, o Biserică a neamului românesc. De fapt, a mai precizat PS Casian, noul statut nu ar trebui să fie o surpriză, ci o confirmare a unor realităţi bazate pe fapte.
Patru principii de păstorire
În finalul lucrărilor Adunării Eparhiale, PS Casian a expus cele patru principii după care trebuie să se conducă episcopul şi clericii în activitatea lor bisericească: a coordona, a îndruma, a coopera, a controla. „Să controlăm după ce am dovedit că ştim să coordonăm, că ştim să îndrumăm şi să cooperăm. Toţi suntem greşelnici şi toţi avem nevoie de sprijin atunci când greşim. Pentru voi sunt episcop, e adevărat, dar, împreună cu voi, sunt creştin. Eu nu sunt stăpânul credinţei voastre, ci sunt slujitorul dragostei voastre. Mulţumire şi recunoştinţă tuturor din partea mea şi vă felicit pe toţi, sperând într-o colaborare bună în continuare”.