La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Resfinţire de biserică în Parohia Rădeşti, Protopopiatul Târgu Bujor
Credincioşii Parohiei Rădeşti, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, au participat ieri la resfinţirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae", de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.
Copiii Parohiei Rădeşti, îmbrăcaţi în costume populare, au participat şi ei la slujba Sfintei Liturghii, primind binecuvântarea ierarhului, iar la final au primit pachete cu dulciuri şi iconiţe şi cărţi de rugăciuni.
Biserica resfinţită ieri, construită între anii 1923 şi 1937 pe terenul donat de Banca Populară "Trei Izvoare" din Rădeşti, a fost sfinţită pentru prima dată în 14 noiembrie 1932, de către episcopul Nifon Criveanu al Huşilor. Cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi puternicele cutremure din 1940 şi 1977 şi-au pus amprenta asupra lăcaşului de cult, fiind necesare ample lucrări de reparaţii. În acest sens, între anii 1992 şi 2012, cu binecuvântarea ierarhului locului şi prin jertfa bunilor credincioşi, au fost realizate atât lucrările de consolidare, cât şi cele de finisare interioară şi exterioară.Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru 1.500 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.
Lucrările de pictură în tehnica fresco au fost realizate între anii 2002 şi 2006 de pictorul Aftene Enache din Galaţi.
De asemenea, a fost construită şi o nouă clopotniţă, o cancelarie parohială, iar biserica a fost înzestrată cu sfintele odoare şi mobilier liturgic. (Pr. Gabriel Molocea)