La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Resfinţire de paraclis, în Episcopia Buzăului şi Vrancei
Sâmbătă, 30 august a.c., zi de pomenire în Biserica noastră a Sf. Ier. Varlaam, Preasfinţitul Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa pelerinilor veniţi spre închinare la Schitul Ciobănoaia, din judeţul Buzău, a oficiat slujba de resfiţire a paraclisului cu hramurile „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi“ şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“, ridicat aici. „M-am bucurat că unii dintre frăţiile voastre, urmând exemplul sfinţilor şi al înaintaşilor noştri, încă de la început aţi fost alături de cei ce s-au nevoit aici, la Ciobănoaia, fie că au fost monahi sau monahii, dovedind prin aceasta că aţi înţeles rostul unui aşezământului călugăresc, acela de a veghea, prin rugăciune, la sănătatea duhovnicească a poporului nostru, implicit, a noastră, a tuturor“, a spus în cuvântul de învăţătură PS Episcop Epifanie.
Evenimentul duhovnicesc a marcat încheierea lucrărilor de înfrumuseţare cu pictură a lăcaşului de cult, realizate, în tehnica fresco, de pictorul Aurel Voicu, din Constanţa. De altfel, slujba în sine a reprezentat un demers firesc al acţiunii de reînfiinţare a aşezământului monahal de la Ciobănoaia, veche ctitorie voievodală, ridicat de Doamna Chiajna, soţia lui Mircea Ciobanu, domnul Ţării Româneşti. Schitul a fost reactivat în toamna anului 2002, la acea dată, biserica veche de lemn, existentă şi astăzi, aflându-se în grija preotului Constatin Moise de la Parohia Zoreşti, cel care l-a sprijinit pe monahul numit aici, protos. Macarie David, care, până la ridicarea unui corp de casă, s-a nevoit în condiţii grele. Renaşterea Schitului Ciobănoaia şi dotarea lui cu toate cele necesare bunei vieţuiri a obştei de aici a fost posibilă într-un timp scurt, prin efortul comun al unor preoţi din imediata vecinătate, precum şi cântăreţi bisericeşti din Protoieriile Buzău I, Buzău II şi Pătârlagele, coordonaţi de preoţii protopopi, dintre care s-au distins pr. Ştefan Vişan şi pr. Gheorghe Furtună. Muncii lor voluntare li s-a adăugat sprijinul financiar al Episcopiei Buzăului şi Vrancei şi al binecredincioşilor creştini, precum şi osteneala Protosinghelului Macarie David care s-a nevoit aici până în 2005, când Schitul Ciobănoaia a fost transformat în aşezământ monahal de călugăriţe, fiind numită stareţă monahia Justina Gheonea. (pr. Adrian Ionescu)