Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Resfințirea bisericii din Oprișești, Bacău
Duminică, 24 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității din satul Oprișești, Protoieria Bacău, pentru a resfinți biserica cu hramul „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, după ce în decurs de trei ani au fost derulate ample lucrări de restaurare.
Din sobor au făcut parte preoți din parohiile învecinate coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, autorități locale, oameni de bine care au ajutat la finalizarea acestor lucrări de reconsolidare și refacere, precum și credincioși ai comunității. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie și ai Conservatorului din Iași.
Lucrările de reparații au fost făcute din inițiativa părintelui paroh Cristinel Nicău, care, ajutat de binefăcători, a reușit să redea comunității o biserică de zid în veșmânt nou. Odată cu numirea părintelui în oficiul de paroh a fost demarat un proiect de lucrări care a vizat reconsolidarea pereților, refacerea soclului și placarea cu piatră naturală, vopsirea învelitorii din tablă a acoperișului și refacerea instalației electrice. Nu a fost trecut cu vederea nici interiorul bisericii, fiind placată pardoseala cu gresie, schimbată tâmplăria cu termopan, precum și refacerea Sfintei Mese din beton placat cu marmură. Tot acum a fost binecuvântată și noua clopotniță a comunității parohiale, realizată din fier, în curtea ansamblului eclesial, la intrarea în incinta bisericii.
Pentru râvna depusă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Cristinel Nicău și a oferit distincții de vrednicie celor care au susținut lucrările acestor proiecte.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre angajamentul de jertfelnicie al unei comunități în edificarea sfântului lăcaș, dar și de cum omul este imaginea prelungită a lui Dumnezeu în lume.