După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul
Resfinţirea bisericii din Parohia Criştior
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat duminică, 13 noiembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Criştior, Protopopiatul Beiuş, unde a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" şi Sfânta Liturghie.
Construit în 1925, sfântul lăcaş a suferit de-a lungul vremii mai multe reparaţii. În ultimii ani, sub păstorirea tânărului preot Dacian Rusu, paroh la Criştior din 2001, s-au demarat ample lucrări de restaurare atât în interior cât şi în exterior. Astfel, s-a retencuit interiorul şi s-a repictat în tehnica fresco, s-au montat uşi şi geamuri termopan, s-a introdus încălzirea centrală şi s-a realizat pardoseală din parchet laminat. Biserica a fost înzestrată cu două candelabre noi, precum şi cu toate sfintele vase liturgice necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În exterior a fost tencuit turnul în tehnica terasit, s-au montat jgheaburi şi burlane noi, au fost construite un lumânărar şi o încăpere pentru centrala termică, trotuare, şi pentru prima dată s-a deschis un drum asfaltat pentru accesul auto, de 300 de metri. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Sofronie a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale Pildei samarineanului milostiv. "Trebuie să ne fie milă de oamenii săraci, bolnavi şi lipsiţi", a subliniat ierarhul, ca principală învăţătură ce se desprinde din contextul acestei pilde. PS Sofronie a evocat apoi rolul filantropic al Bisericii, mai cu seamă în perioada apostolică şi patristică, dar şi în ţara noastră, amintind de cele mai vechi bolniţe care au luat fiinţă în preajma bisericilor şi mănăstirilor. "Filantropia izvorăşte de la Sfântul Altar. Aceasta a fost prezentă în Biserică de la începuturi şi niciodată nu a încetat, chiar şi în vremurile de prigoană, când Bisericii nu i se permitea să aibă grijă de săraci. Săracii au primit întotdeauna mângâiere la Biserică, iar bolnavii vindecare", a mai spus PS Episcop Sofronie. Porunca iubirii În partea a doua a cuvântului de învăţătură, Episcopul Oradiei a reliefat personalitatea marcantă a Sfântului Ioan Gură de Aur, a cărui prăznuire a coincis anul acesta cu Duminica a XXV-a după Rusalii: "Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un mare iubitor de săraci. El ne învaţă cu stăruinţă să nu ne oprim doar la Sfânta Liturghie, ci să continuăm Liturghia pe altarul inimii fratelui, dincolo de zidurile sfântului lăcaş, "Liturghia de după Liturghie", în care suntem chemaţi să împlinim porunca iubirii aproapelui după cuvântul Mântuitorului: "Du-te de fă şi tu asemenea!"", a spus Episcopul Sofronie. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Ioan Toma ca preot misionar pentru Protopopiatul Beiuş, îmbisericit pe seama Parohiei "Sfântul Apostol Andrei" din Beiuş, şi a hirotesit ca iconom-stavrofor pe părintele paroh Dacian Rusu pentru frumoasele realizări, dar şi pentru râvna şi zelul misionar pastoral dovedite de la instalarea sa în Parohia Criştior. Tot cu acest prilej, biserica a primit şi al doilea hram: "Sfântul Ioan Gură de Aur". La final, întreaga adunare a luat parte la agapa pregătită de către parohie cu prilejul acestei frumoase sărbători.