La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Resfinţirea bisericii din Rusu Bârgăului, Bistriţa
Biserica din localitatea bistriţeană Rusu Bârgăului a fost resfinţită marţi, 21 octombrie 2014, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea şi a Sfinţilor Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel. Resfinţirea locaşului de cult a fost urmată de Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de resfinţire, urmată de Sfânta Liturghie.
Celor prezenţi, ierarhul le-a vorbit despre importanţa mărturisirii învăţăturii de credinţă, oferind exemplul Sfinţilor Mărturisitori pomeniţi în această zi. IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a pus accent pe jertfa acestora, în condiţiile în care, mărturisirea pe care ei au făcut-o le-a adus martiriul. Ierarhul a concluzionat că, deşi în prezent există o mare libertate de exprimare, oamenii nu se mai folosesc de aceasta pentru a-L mărturisi pe Hristos.
„Mucenicii Ardeleni, pentru Domnul Hristos şi pentru Biserica noastră, şi-au dat viaţa. Ei au avut o credinţă tare şi erau siguri că merg în rai. Cuvântul Domnului Hristos din Evanghelie l-au luat foarte în serios li l-au împlinit întocmai. Noi Îl mărturisim cu toată fiinţa noastră pe Hristos şi Ortodoxia, în lumea în care trăim? Credinţa aceasta frumoasă, ducătoare la mântuire au apărat-o cu preţul vieţii Mărturisitorii noştri Ardeleni“, a spus ierarhul.
Parohia Rusu Bârgăului a fost timp de mai mulţi ani, începând cu 1791, sediul protopopiatului din zona Bistriţei. Biserica parohială cu hramul „Sfântul Nicolae“ a fost reabilitată în ultimii 10 ani, atât la interior, cât şi la exterior. Datorită valorii istorice pe care o are atât parohia, cât şi biserica acesteia, preoţii care au slujit aici s-au străduit să o păstreze în stare bună, a declarat parohul Ioan Platon.
„Din această obligaţie istorică şi din toate reperele istorice ale parohiei, am concluzionat că trebuie să avem un respect deosebit, să întreţinem locaşul actual, situat în locul central, unde credincioşii au construit o biserică frumoasă şi au adus un iconostas pictat de la Viena şi au întreţinut-o prin vrednicii părinţi de atunci, până astăzi“, a spus pr. Ioan Platon. (Alexandra Andereş)