Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Resfinţirea bisericii seminarului din Caransebeş
În ajunul sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, miercuri, 20 mai, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a resfinţit biserica-paraclis episcopal din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru toţi preoţii şi profesorii trecuţi la cele veşnice, care s-au ostenit de-a lungul anilor în cadrul aşezământului teologic de aici.
La sfintele slujbe au fost prezenţi elevii seminarişti şi numeroşi credincioşi din localitate, foarte mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Din soborul slujitorilor au făcut parte mai mulţi preoţi şi diaconi, profesori ai institutului teologic. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminarişti, conduşi de părintele profesor Gheorghe Tistu.
„A fost un prilej de îndoită bucurie, anticipând sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi liturghisind chiar la odovania praznicului Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am resfinţit acest sfânt locaş deoarece după 14 ani s-au făcut ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, mai ales în interior şi în special la Sfânta Masă, care a fost placată cu marmură. Le mulţumim părinţilor profesori, ostenitorilor, elevilor seminarului nostru şi tuturor credincioşilor, care în fiecare duminică şi sărbătoare vin la această sfântă biserică, pentru că s-au ataşat foarte mult de bisericuţa de lemn, cum este cunoscută aici, în rândul credincioşilor“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Constantin Mihail Călin, duhovnicul seminarului teologic, a fost hirotesit sachelar, această distincţie primind-o pentru osteneala depusă atât în activitatea desfăşurată cu elevii seminarişti, cât şi pentru implicarea în înfrumuseţarea bisericii. „Această biserică a fost construită pentru tineri şi dorim să le fie acestora lumină, ca şi ei să fie lumină altora, aşa cum se pregătesc în această şcoală“, a arătat părintele Constantin Train, directorul Seminarului Teologic din Caransebeş. Biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Caransebeş a fost construită în anul 2000, ca şi paraclis episcopal, şi a fost pusă în grija Sectorului de tineret al Episcopiei Caransebeşului, fiind târnosită în anul 2011 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, pe atunci Episcopul Caransebeşului. Din anul 2002 biserica de lemn, cum este denumită, a funcţionat ca şi parohie şi a avut acest statut până la 1 septembrie 2012, când Preasfinţitul Părinte Lucian i-a redat destinaţia iniţială şi a fost pusă în slujba tinerilor elevi seminarişti din Caransebeş.