În dimineaţa zilei de 6 august 2011, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost întâmpinat la Mănăstirea Hodoş-Bodrog de un sobor de preoţi ai mănăstirii şi ai parohiilor din jurul mănăstirii. Aici a avut loc un eveniment deosebit, biserica cea veche a mănăstirii, cu hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", fiind resfinţită de IPS Arhiepiscop. Prin purtarea de grijă a părintelui stareţ Nestor Iovan, în vechiul lăcaş s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii de către restauratorii Marius Oprea şi Adriana Scarlatescu. Cu acest prilej, s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi, la baza turlei, s-au descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, şi numele celui care a pictat-o, ieromonahul Nicodim.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înalt Preasfinţitul Timotei a vorbit credincioşilor despre importanţa momentului în care o biserică este sfinţită. De asemenea, IPS Timotei a spus că "praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului, ca înnoire a vieţii creştine, este ilustrat în înnoirea bisericii vechi a mănăstirii, de curând restaurată şi acum resfinţită".
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte stareţ, arhimandritul Nestor Iovan, a mulţumit IPS Arhiepiscop şi tuturor clericilor şi credincioşilor pentru participare la acest eveniment deosebit din viaţa mănăstirii.
Acest sfânt lăcaş de închinăciune este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc, datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din secolul XIV şi în Ţările Române.
Pe de altă parte, vechea biserică a Mănăstirii Hodoş-Bodrog este unul dintre cele reprezentative monumente ale trecutului, din domeniul artelor şi frumosului, care secole neîntrerupte a fost loc de închinare pentru oamenii acestor locuri. Biserica cea veche deţine importante ansambluri şi vestigii de pictură, sculptură, argintării, broderii, care contribuie la perpetuarea marilor tradiţii ale culturii şi artei româneşti.