La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Resfinţiri de biserici în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit duminică, 7 octombrie, Biserica "Sfinţii Voievozi" din parohia Apa Asău, Protopopiatul Moineşti. Cu acest prilej, pr. paroh Petru Bejan a primit rangul de iconom stavrofor.
Sfântul lăcaş resfinţit a fost ctitorit în anul 1802 de un grup de călugări de la Mănăstirea Neamţ. În ultimii ani s-au efectuat mai multe lucrări de refacere şi restaurare, sub coordonarea preotului paroh Petru Bejan, susţinut de credincioşii din parohie. "Demersuri ample pentru biserică s-au făcut în mod deosebit după anul 2005. A fost refăcută pictura interioară, a fost schimbată tâmplăria în sfântul altar şi la intrare, a fost înlocuită faţada şi altele", a explicat preotul Costel Mareş, protoiereul Protopopiatului Moineşti. Prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul "a constituit un moment de bucurie duhovnicească pentru comunitatea de aici. Preasfinţitul Ioachim a venit de multe ori în mijlocul acestor credincioşi, pentru a-i încuraja când a fost nevoie, a-i binecuvânta şi a le oferi sprijin material, mai ales după inundaţiile de acum cinci ani", a mai adăugat părintele protopop. Biserica de pe cea mai mare înălţime a satului Dealu Mare În aceeaşi duminică, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir" din filia Dealu Mare a parohiei Simila, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Potrivit siteului Episcopiei Huşilor, sfântul lăcaş a fost construit de serdarul Codreanu în anul 1794, din vălătuci, pe cea mai mare înălţime a satului Dealu Mare. De-a lungul existenţei sale, au fost executate mai multe lucrări de reparaţie şi întreţinere, între care amintim pe cele din anii 1825, 1872, 1902, 1945. Între anii 2009-2010, la iniţiativa părintelui Răzvan Andrei Acostioaei, ajutat de credincioşii parohiei, lucrările de consolidare s-au împletit cu cele de renovare şi înfrumuseţare, acoperişul, uşile şi ferestrele fiind schimbate integral, iar catapeteasma a fost recompusă din icoane noi. În acelaşi timp au fost realizate reparaţii interioare şi exterioare capitale. De sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, PS Corneliu a slujit în parohia Hârşova din Protopopiatul Vaslui, unde a resfinţit Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie. Biserica parohiei Hârşova a fost ridicată între anii 1991-1999, fiind sfinţită prima dată în anul 1999. În ultimii ani, lăcaşul de cult a fost pictat în tehnica frescă. De asemenea au fost pictate ocniţele exterioare şi s-au efectuat mai multe lucrări, coordonate de părintele paroh Ionel Stoian, prin contribuţia enoriaşilor din parohie. (C. Ciofu)