De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Responsabilitatea preotului în actualitate
Preoţii de la parohiile Protopopiatului Sector 6 Capitală s-au întrunit ieri, 16 februarie, în şedinţă administrativă, la Biserica „Sfânta Vineri“-Drumul Taberei. Cu acest prilej, a fost lansat şi site-ul protoieriei şi a fost format grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea filialei sector 6 a Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie.
În cadrul întrunirii administrative au fost discutate mai multe aspecte privind intensificarea activităţilor misionar-pastorale şi culturale în parohiile din cadrul Protopopiatului Sector 6 Capitală. „A fost prezentat ordinul circular al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu privire la vârsta de pensionare a personalului clerical, a fost lansat site-ul protoieriei, a fost format grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea filialei sector 6 a Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie, au fost distribuite Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei şi afişele şi CD-ul cu Catedrala Mântuirii Neamului. Totodată, pentru dinamizarea activităţilor cu tinerii, au fost discuţii cu reprezentanţii Departamentului pentru tineret, care vor avea o şedinţă la sediul L.T.C.O.R. - filiala sector 6, pentru a planifica catehezele pe primul semestru (ianuarie-iulie) al anului 2015“, a precizat pr. Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală. Pe lângă aspectele administrative, au fost şi discuţii cu privire la intensificarea vieţii duhovniceşti din parohii, şi anume săvârşirea în timpului Postului Mare, în toate bisericile, a Canonului Sfântului Andrei Criteanul şi a Liturghiei Darurilor înainte sfinţite.
La întrunirea preoţilor bucureşteni au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc eparhial. Preasfinţia Sa i-a felicitat pe preoţii din cadrul protoieriei pentru realizările din ultimul an şi i-a îndrumat cu privire la lucrurile care trebuie a fi îndreptate. „Legătura dintre cuvânt şi faptă trebuie să fie mai vizibilă, nu de ochii lumii, pentru că noi slujim Mântuitorului. Dacă slujim doar oamenilor, ne luăm răsplata aici, în lumea aceasta, de la oameni, şi nu va mai fi răsplătită dincolo. De aceea, vă îndemn ca să puneţi la suflet această dragoste pe care trebuie să o avem faţă de Biserică. Ea nu trebuie să se manifeste doar în anumite situaţii, ci noi trebuie să ne raportăm la Dumnezeu, la cât de mult înseamnă o biserică, unde oamenii ştiu ce să facă, unde oamenii sunt catehizaţi, unde oamenii ascultă cu atenţie Sfânta Liturghie, unde nu este dezordine ş.a. Ordinea din Biserică şi grija pe care preotul o are pentru credincioşi arată cât este el de preocupat de misiunea preoţească“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Din experienţa şi vizitele făcute pe teren am observat că cei mai mulţi dintre dumneavoastră v-aţi implicat în intensificarea activităţilor misionare, pastorale, culturale şi administrative. Vă îndemn, ca pe unii părinţi şi fraţi ai mei mai mari, să facem lucrurile cu toată responsabilitatea, încât să ne putem bucura de o viaţă binecuvântată, cu multe împliniri, fiindcă bucuriile preotului sunt acelea când vede în păstoriţii săi o anumită schimbare duhovnicească“, a spus arhim. Veniamin Goreanu.
La finalul şedinţei administrative au fost discutate dimensiunile activităţii misionar-pastorale ale Bisericii care, după cum a arătat pr. prof. univ. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, se amplifică an de an, iar păstorii Bisericii sunt nevoiţi să facă eforturi pentru a ţine pasul.