De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Restaurarea bisericii monument istoric din Rebrişoara
Biserica monument istoric din comuna Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, a intrat, în septembrie 2007, într-un proces de restaurare completă, proces care se va finaliza în toamna acestui an. Lăcaşul datează din anul 1721 şi se află pe lista monumentelor UNESCO.
Pentru conservarea bisericii de la Grui -Rebrişoara - şi a obiectelor de cult - parte a patrimoniului naţional - parohia a demarat un proiect pentru a obţine fonduri europene, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Ministerul Dezvoltării Durabile şi Turismului. Proiectul prevede renovarea completă a bisericii, precum şi a împrejurimilor ei. S-au obţinut aproximativ 1,7 milioane de lei, adăugându-se sumele donate de enoriaşi prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, care au totalizat 32.000 de lei. Restaurare conform secolelor XVII-XVIII Preotul paroh Ştefan Roş a declarat ca până în momentul de faţă, cu ajutorul acestor bani, biserica a fost restaurată în proporţie de 40%. "Lucrările au început în luna septembrie, cu înlocuirea materialelor degradate, urmând ca toată lucrarea să se termine în luna septembrie a anului 2011. Obiectele de valoare ale bisericii noastre sunt iconostasul, care conţine 21 de icoane pe sticlă şi 21 de icoane pe lemn, arhitectura şi structura, făcute conform secolelor XVII-XVIII. Se restaurează pictura şi toate icoanele în întregime. Restauratorii sunt angajaţi de firma care a câştigat licitaţia, cu atestări şi documente ale Ministerului Culturii. În acest moment urmează să se finalizeze acoperişul şi pe urmă interiorul. La final, ne vom ocupa de împrejmuirea şi aranjarea zonei limitrofe bisericii", conform Radio Renaşterea. Toate icoanele şi pictura bisericii vor fi restaurate conform secolelor XVII-XVIII, în care au fost realizate. După finalizarea lucrărilor de renovare totală a bisericii din lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" de la Grui, monumentul istoric va intra în circuitul turistic naţional. Pe lângă acest lăcaş monument istoric, în comuna Rebrişoara se mai găsesc două biserici ortodoxe. De asemenea, Direcţia Judeţeană pentru Culte şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud (DJCPN) dezvoltă un proiect de reabilitare a 50 de biserici din lemn monumente istorice. Lăcaşurile, datând din secolele XVII-XIX, sunt considerate adevărate bijuterii. Pentru obţinerea fondurilor, autorităţile judeţene fac în prezent demersurile necesare, în colaborare cu preoţii parohi şi comunităţile locale. Astfel, în urma unei discuţii dintre şeful DJCPN, Alexandru Uiuiu, şi protopopul Bistriţei, pr. Alexandru Vidican, s-a stabilit organizarea unui seminar în vederea conştientizării preoţilor parohi despre importanţa conservării şi reabilitării bisericilor care au importanţă naţională. Reuniunea ar putea avea loc în luna martie a acestui an.