De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Restaurarea și conservarea bisericii din Povergina, județul Timiș
Biserica de lemn din Povergina a trecut în urmă cu cinci ani printr-un incendiu, ceea ce a dus la distrugerea turlei, carbonizarea pereților interiori ai navei bisericii, precum și a picturii. Din lipsă de fonduri, aceasta nu a putut fi refăcută, însă recent s-a obținut un proiect finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului (INP), ceea ce va permite demararea procesului de restaurare și conservare a bisericii-monument.
În acest sens, vineri, 21 august 2020, un grup de profesori, peisagiști și tineri arhitecți și restauratori de la Facultatea de Arte și Arhitectură din Timișoara s-au întâlnit la Povergina pentru a discuta despre modalitățile de restaurare a bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Scopul acestei prime întâlniri a fost acela de a găsi soluții pentru a se elabora o documentație tehnico-economică necesară salvării acestui monument al patrimoniului satului bănățean din secolul al XVIII-lea.
La aceste discuții au participat și credincioși din Povergina alături de preotul paroh Ioan Lazăr. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent diac. ing. Timotei Anișorac, consilier eparhial în cadrul Sectorului patrimoniu.
Biserica din Povergina, cod LMI TM-II-m-A-06275, va fi restaurată prin acest proiect finanțat prin fonduri nerambursabile de INP, faza DALI, în cadrul subprogramului Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice. Valoarea acestui proiect este de 116.820 de lei, iar termenul-limită pentru finalizarea studiilor este 15 decembrie 2020.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Povergina datează din anii 1782-1783. Este construită din lemn de stejar îmbinat la colţuri în „coadă de rândunică”. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ. Fundaţia este din piatră de carieră. Absida Altarului are şase laturi. Împreună cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Făgetului, biserica din Povergina constituie încă o componentă de bază a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din zona de vest a României.