De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Reţea de 40 de centre pentru terapia copiilor cu autism
Un proiect european cu finanţare de peste 10 milioane de lei va asigura dezvoltarea până la finele acestui an, la nivel naţional, a unei reţele de 40 de centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), iar 580 de specialişti din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) se vor specializa în terapii de recuperare individualizată.
Potrivit statisticilor, în România există 15.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist, chiar dacă în evidenţele oficiale se află doar 3.159 de copii şi tineri diagnosticaţi cu TSA. Date publicate recent arată că numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani: de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual în anii â80-â90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. dr. "Alexandru Obregia", la 10-15 cazuri noi, săptămânal, în prezent. Iniţiatorii proiectului "Şi ei trebuie să aibă o şansă" sunt Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), Direcţia Generală Protecţia Copilului (DGPC) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (APCCR) În cadrul proiectului, 1.200 medici de familie, pediatri şi psihiatri vor beneficia de formare continuă la distanţă (e-learning) şi de certificare în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizării asistenţei medicale de specialitate, 580 de specialişti din reţelele publice şi private de servicii de asistenţă socială vor fi formaţi şi certificaţi în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu TSA şi cosiliere pentru familiile acestora şi vor fi create 40 de centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu TSA la nivel naţional. Şeful Direcţiei Generale pentru Protecţie Drepturilor Copilului din Ministerul Muncii, Elena Tudor, a precizat pentru Mediafax că cele 40 de centre vor funcţiona în cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi urmează să fie deschise în ultima parte a acestui an. În prezent, pe fondul lipsei informaţiilor actualizate şi a unui sistem de depistare timpurie a TSA, precizarea diagnosticului de tulburare de spectru autist se face de multe ori după vârsta de trei ani a copilului, ceea ce diminuează şansele de recuperare. În plus, copiii diagnosticaţi cu autism nu beneficiază de un sistem de servicii specializate de asistenţă şi consiliere capabile să furnizeze, prin specialişti formaţi şi certificaţi, terapii de recuperare adecvate şi individualizate. "Această stare de fapt scade semnificativ şansele de integrare socială a persoanelor cu autism din România, în condiţiile în care, prin diagnosticare timpurie (la vârsta de 18-36 luni) şi referire a cazurilor către servicii specializate de recuperare, deservite de specialişti pregătiţi să ofere consiliere şi terapii de recuperare, până la 47% din cazurile de TSA pot fi recuperate şi integrate social şi şcolar", a declarat Adelaide Katerine Tarpan, managerul proiectului. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18 luni-24 de luni a copilului. Afecţiunea se caracterizează prin scăderea capacităţii de a interacţiona şi de a comunica, de a se integra şi relaţiona social şi prin comportament stereotip şi repetitiv, cu simptome care apar, de obicei, înaintea vârstei de trei ani.