În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Reţea interregională de centre educaţionale
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a demarat la începutul lunii august 2010 proiectul "Reţea interregională de centre educaţionale" la nivelul regiunilor Centru şi Vest.
Proiectul are ca obiectiv principal înfiinţarea unei ample reţele de centre educaţionale din Patriarhia Română, într-un context în care societatea românească se confruntă cu grave probleme sociale şi economice, precum şi cu o degradare tot mai accentuată a valorilor morale şi spirituale. Acest context creează mari dificultăţi în procesul de învăţământ şi afectează procesul de formare şi dezvoltare a personalităţii copiilor. Biserica propune prin Proiectul "Reţea interregională de centre educaţionale" o soluţie la această criză, promovând un model optim de prevenire a abandonului şcolar şi de dezvoltare personală e elevilor, prin îmbinarea valorilor celor trei componente de bază ale sistemului de educaţie: Biserică, Şcoală şi Familie. Acest model va fi aplicat în cadrul a 16 centre educaţionale care vor fi înfiinţate la nivelul judeţelor Alba, Mureş şi Timiş. Proiectul este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, D.G.A.S.P.C. Alba, D.G.A.S.P.C. Mureş, D.G.A.S.P.C. Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), "Investeşte în oameni" şi are ca obiectiv principal prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest, prin crearea unei reţele de centre educaţionale. Concomitent se urmăreşte reducerea fenomenului de abandon şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru elevii aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar din regiunile Centru şi Vest, creşterea implicării comunităţii în procesul de reducere a fenomenului de abandon şcolar, creşterea pregătirii profesionale a personalului care lucrează cu copiii aflaţi în risc de abandon/părăsire timpurie a şcolii (educatori,animatori socioeducativi). Valoarea totală a proiectului este 20.276.687,48 lei, din care 19.871.153,73 lei finanţare nerambursabilă acordată de AMPOSDRU şi se derulează pe o durată de 36 de luni. Coordonatorul regional al proiectului este părintele consilier Cristian Pavel, din cadrul Secţiei de Asistenţă socială a Arhiepiscopiei Timişoarei. Actualmente, proiectul se află în faza de întocmire a caietelor de sarcini, achiziţii servicii şi produse, dotări, activităţi de management, informare.