De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Retrospectiva activității voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale
Anul 2022 a fost caracterizat de o intensificare a campaniilor de tradiţie desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. După o perioadă de doi ani în care pandemia de COVID-19 a determinat o diminuare a acţiunilor cu caracter medical şi o sporire a celor social-filantropice, anul trecut au fost reluate o serie de programe medicale de prevenţie, mai ales în mediul rural.
Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale, ne-a oferit detalii privind activitatea acestora din anul ce a trecut, concretizată prin patru campanii de informare a persoanelor din mediul rural, dar şi de sprijinire a persoanelor aflate în diferite situaţii de risc: „Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Implică-te, împreună reușim mai mult” și „Ajutor pentru elevi”.
Campania „Sănătate pentru sate” a demarat în 2015 și până în prezent au fost desfășurate 88 de activități în localități din 8 județe din România. „În anul 2022 am reușit organizarea unui număr de 15 acțiuni, în cadrul cărora 1.716 persoane au beneficiat de consultații și consiliere medicală prin acest program umanitar și social al Patriarhiei Române. Important de remarcat este faptul că această campanie a ajuns anul acesta pentru prima dată în județele Teleorman și Botoșani”, a declarat Dănuț Prună.
De asemenea, campania „Prevenție și educație pentru sănătate” a fost reluată, aceasta fiind determinată de constatarea lipsei educației minimale sanitare, stomatologice sau igienico-dietetice. De aceea, această campanie are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și creștere a calității vieții, în special în zonele rurale. Măsurile preventive sunt mai greu de acceptat de către populația adultă, ce are deja înrădăcinate obiceiurile zilnice, sanitare, stomatologice, de igienă sau alimentare. În perioada 2016-2022 au fost desfășurate 72 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Argeș, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Brașov, Maramureș, Cluj, Teleorman, Constanța, municipiul București și Republica Moldova - raionul Cahul, având ca beneficiari 15.886 de persoane.
Campania „Implică-te, împreună reușim mai mult” are ca obiectiv principal ajutorarea persoanelor vulnerabile financiar cu produse alimentare de bază, produse de igienă, sprijin psihologic și material. „Prin această campanie dorim să creștem gradul de conștientizare și implicare al comunităților din care persoanele vulnerabile fac parte, pentru a se asigura un sprijin de lungă durată a acestora. Acțiunea de voluntariat este importantă și pentru noi, prin observarea, atunci când mergem pe teren, a diferitelor tipuri de probleme cu care se confruntă persoanele aflate în situații materiale și sociale precare. În cadrul acestei campanii, pe parcursul anului 2022 am realizat 63 de acțiuni în care au fost ajutate peste 500 de familii”, ne-a transmis coordonatorul voluntarilor.
Nici elevii care provin din familii defavorizate nu au fost uitaţi de voluntari, care prin intermediul campaniei „Ajutor pentru elevi” au facilitat accesul tinerilor la educație, oferindu-le cele necesare desfășurării optime a activităților școlare, respectiv ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte. „În 2022 am reușit să sprijinim peste 100 de copii din mai multe parohii din mediul rural, prin donarea a 40 de laptopuri destinate sprijinirii activităților educativ-instructive din aceste comunități. De asemenea, elevii înscriși la aceste centre au primit ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse specifice, necesare în procesul de învățare, și au participat la vizite de informare educațională și la ateliere practic-aplicative având ocazia să vorbească cu specialiști din diverse instituții”, a menţionat Dănuț Prună.