La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Reuniunea tinerilor la Centrul eparhial din Cluj-Napoca
Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului s-au reunit la Centrul eparhial din municipiul Cluj-Napoca.
Întâlnirea, ce marchează un an de la înfiinţarea Asociaţiei, s-a desfăşurat în sala de şedinţe a reşedinţei mitropolitane în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
La întâlnirea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi au luat parte, pe lângă vicepreşedinţii celor nouă asociaţii ale tinerilor ortodocşi de la nivelul protopopiatelor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi consilieri şi inspectori de la Centrul eparhial. În cadrul cuvântului de deschidere, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a punctat importanţa şi rolul asociaţiei, precum şi misiunea tinerilor în revigorarea duhovnicească a comunităţilor în care trăiesc.
„Este foarte importantă misiunea tinerilor pentru că, la urma urmei, ei sunt viitorul Bisericii. Lucrul acesta îl ştim foarte bine, însă nu facem cât s-ar cuveni să facem. Lucrul acesta îl ştie foarte bine şi cel rău pentru că, atunci când vrea să lovească coloana vertebrală a unui neam, face tot ce poate ca să-i pervertească pe tineri, să distrugă tineretul din punct de vedere moral şi biologic, ca să fie o naţiune în derivă. Ei, lucrul acesta noi ne propunem ca să nu-l lăsăm să se întâmple. Cel rău ştie foarte bine că, lucrând «bine» cu cei tineri, poate să dărâme neamul, dar la fel de bine ştim şi noi că, având un tineret foarte angajat în viaţa duhovnicească, putem salva neamul. În ce ne priveşte putem salva viaţa duhovnicească a acestei eparhii“, a spus ierarhul.
Intensificarea activităţilor în parohii
În cadrul reuniunii, fiecare reprezentat al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de la nivelul celor nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului au prezentat un scurt bilanţ al primului an de activitate.
Au urmat apoi discuţii şi dezbateri despre intensificarea activităţilor cu tinerii la nivelul parohiilor, prezentându-se, totodată, câteva idei de proiecte ce vor fi implementate pe viitor, după cum a precizat coordonatorul activităţilor de tineret din cadrul arhiepiscopiei, Radu Copil.
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi funcţionează de anul trecut la nivelul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi s-a înfiinţat cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în urma hotărârii Sinodului Mitropolitan din 19 februarie 2013.