De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Revedere după 45 de ani la Sibiu
Promoţia 1965-1969 a Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“, s-a reîntâlnit la 45 de ani de la absolvirea cursurilor de licenţă. Sfânta Liturghie, slujba de pomenire şi cursul festiv au avut loc la Centrul de Conferinţe „Sfântul Andrei Şaguna“ din Păltiniş, judeţul Sibiu.
Între absolvenţii promoţiei 1965-1969 se află şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, precum şi pr. prof. dr. Viorel Ioniţă de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Alături de ierarh şi părintele profesor Viorel Ioniţă, din promoţia 1965-1969 au mai făcut parte preoţi cu o slujire deosebită în comunităţi din mai multe eparhii din ţară, care au avut acum posibilitatea să facă un bilanţ al slujirii lor şi al vieţii de familie.
Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Schimbarea la Faţă“ a Schitului Păltiniş. Soborul de preoţi a fost condus de IPS Mitropolit Laurenţiu, la slujbă participând cei aproximativ 20 de absolvenţi, împreună cu doamnele preotese şi grupuri de credincioşi. Dintre profesorii promoţiei amintite a participat doar pr. prof. univ. dr. Ioan Ică, pentru că starea de sănătate a părintelui Mircea Păcurariu şi a arhid. Constantin Voicu nu le-a permis să-şi revadă foştii studenţi. Cei doi părinţi profesori au transmis mesaje de felicitare şi de binecuvântare, cu regretul că nu participă la acest moment deosebit.
Sămânţa roditoare
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a adresat un cuvânt de binecuvântare foştilor colegi de facultate, în care a subliniat implicarea deosebită a fiecăruia în slujirea încredinţată de Biserică.
„Ne-am întâlnit astăzi ca să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru o perioadă frumoasă de binecuvântare, care s-a revărsat asupra noastră, asupra familiilor noastre şi prin noi implicit asupra Bisericii noastre. I-am pomenit astăzi pe ierarhii, pe profesorii noştri şi pe colegii care sunt plecaţi dincolo înaintea noastră, pentru a ne pregăti şi nouă loc, deoarece toţi vom trece dincolo pe rând. Iată că un element pe care îl consider providenţial, cuvântul din Evanghelia de astăzi, ni se adresează în mod special nouă. Mântuitorul a rostit o pildă despre Împărăţia Cerurilor, o parabolă despre semănătorul care a semănat grâu bun, sămânţă bună. Pe fiecare dintre noi ne-a chemat Dumnezeu la vremea potrivită pentru a fi slujitorii Lui şi propovăduitorii Evangheliei dreptăţii, ai Împărăţiei Cerurilor. Am făcut fiecare aceasta după posibilitatea noastră, după râvna pe care am avut-o şi după pregătirea avută de fiecare dată, fiind conştienţi că de fapt transmitem un cuvânt care este al lui Dumnezeu şi nu al nostru. Sunt sigur că toţi am simţit că, atunci când am văzut un impact deosebit după cuvântarea rostită, nu s-a datorat nouă. Nu datorită unei elocinţe, a unui talent al nostru rodeşte cuvântul lui Dumnezeu în oameni, ci datorită credinţei şi modului de a transmite mesajul, cuvântul lui Dumnezeu, care rodeşte în sufletul nostru şi apoi se revarsă asupra celor care au simţit dorul şi dragostea de Dumnezeu“, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie a urmat o slujbă de pomenire pentru toţi colegii şi profesorii trecuţi la Domnul. A fost un moment în care absolvenţii şi-au adus aminte de cei care i-au învăţat tainele teologiei academice şi de cei care au trăit alături ei momentele frumoase ale studenţiei.
O promoţie valoroasă
Cursul festiv a avut loc în sala de conferinţe a centrului menţionat. În deschidere, părintele profesor Ioan Ică a ţinut un cuvânt de felicitare şi a rememorat momentele cele mai frumoase din anii în care actualii slujitori ai sfintelor altare erau studenţi. Părintele profesor a menţionat că această promoţie este specială pentru că absolvenţii ei sunt primii săi studenţi pe care i-a văzut finalizând cursurile de licenţă.
„A fost o bucurie mare să-i revedem pe cei care mi-au fost studenţi şi să îi ascult, să aflu mai multe despre activitatea lor din aceşti ani. Faptul că ne întâlnim şi schimbăm impresii unul cu altul şi că ne bucurăm de prezenţa celorlalţi înseamnă foarte mult. Această promoţie reprezintă mult pentru mine, pentru că în acea perioadă mi-am început cariera didactică şi m-am format ca profesor în acei ani. A fost o serie valoroasă, cu trei oameni excepţionali: IPS Mitropolit Laurenţiu, părintele Viorel Ioniţă şi regretatul cadru universitar de la Bucureşti, părintele Fer, trecut la Domnul la cutremurul din 1977. Şi ceilalţi absolvenţi au fost oameni foarte vrednici, cu o bogată activitate misionară în parohiile încredinţate. Este un moment în care nu aniversăm doar o trecere a unui număr de ani, dar este şi o formă de aducere aminte permanentă, un mod de a păstra mereu în mintea noastră pomenirea profesorilor şi colegilor“, a spus pr. Ioan Ică.
Toţi absolvenţii prezenţi la revederea de 45 de ani au avut posibilitatea să-şi prezinte activitatea pe plan pastoral-misionar şi familial, dar şi să rememoreze clipele unice petrecute alături de colegi în băncile institutului teologic de la Sibiu. Preoţii prezenţi au adus mulţumire lui Dumnezeu, profesorilor şi colegilor pentru toate cunoştinţele şi virtuţile dobândite în anii de formare teologică, fără de care misiunea lor în comunităţi nu ar fi fost posibilă.