De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Revitalizarea patrimoniului minorităţilor din Oltenia
Sala de festivităţi a Hotelului Bavaria din Craiova a găzduit joi, 29 ianuarie, lansarea proiectului grant „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al minorităţilor din Oltenia în contextul diversităţii culturale“. Proiectul, derulat de Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere şi Facultatea de Teologie, are o durată de implementare de 12 luni, parteneri instituţionali fiind Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu“ - Academia Română şi Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia.
Prezent la evenimentul de lansare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a subliniat necesitatea promovării moştenirii culturale a minorităţilor etnice din Oltenia. „Ne propunem să realizăm un studiu care să ajute la revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al minorităţilor din Oltenia. Vrem să scoatem în evidenţă omul de lângă noi, pentru că Sfânta Scriptură ne învaţă că cel de lângă noi este aproapele nostru pe care avem datoria să-l ajutăm. În esenţă, minoritatea luptă împotriva globalizării. Pe această linie se înscrie de altfel şi ideea acestui proiect, de a nu-i acoperi pe cei care au ceva de spus, au ceva de prezentat comunităţii din care fac parte, dar nu au nici voce suficientă şi nici puterea de a se face ascultaţi. De aceea vrem să revitalizăm moştenirea culturală, tot ceea ce au bun şi trainic minorităţile etnice. Şi, în mod sigur, dacă pornim cu felinarul lui Diogene prin cetatea noastră, Cetatea Craiovei, vom găsi omul pe care-l căutăm şi căruia dorim să-i punem în evidenţă calităţile“, a spus IPS Irineu.
Proiectul va fi implementat în mai multe comunităţi din sud-vestul Olteniei şi urmăreşte, printre altele, creşterea gradului de cunoaştere a moştenirii culturale a minorităţilor etnice şi evidenţierea rolului pe care l-au avut şi îl au acestea asupra climatului social cultural din regiune. În cadrul luărilor de cuvânt s-a reiterat ideea înfiinţării la Craiova a unui muzeu al minorităţilor. De asemenea, printre rezultatele activităţilor circumscrise proiectului au fost amintite: realizarea unui ghid interdisciplinar (însoţit de un DVD) care va contura un profil identitar relevant pentru moştenirea culturală a minorităţilor în contextul diversităţii culturale, înfiinţarea unei colecţii a minorităţilor din Oltenia la Casa Universitarilor din Craiova şi crearea unei baze de date bilingve a minorităţilor din Oltenia. (Diac. Gheorghe Cioiu)