La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Revoluția Solidaritatea din Polonia comemorată la Timișoara
La Sediul Memorialului Revoluției din Timișoara a avut loc vineri, 17 februarie, vernisajul expoziției „Istoria Revoluției Solidaritatea din Polonia”.
Cuvântul de deschidere a aparținut lui Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, vorbind despre căderea comunismului în Europa de Est, cu precădere în Polonia. A urmat Wojciech Mrozowski, directorul adjunct al Institutului Polonez din București, care a făcut prezentarea expoziției și a evidențiat solidaritatea poloneză în eliberarea de sub comunism.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la expoziție a participat părintele Ionel Popescu, vicar eparhial. „Memorialul Revoluției din Timișoara tezaurizează documente, fotografii, înregistrări din vremea zilelor fierbinți ale lui Decembrie 1989, mărturii orale și alte documente legate de modul în care s-a desfășurat revoluția la Timișoara. Acest memorial organizează, astăzi, o expoziție în colaborare cu Institutul Polonez din București, despre modul în care s-a desfășurat revoluția pașnică în Polonia anului 1989. Au fost și acolo momente dramatice și este important de subliniat că Biserica din Polonia a susținut mișcarea solidarității poloneze de a înlătura regimul comunist-ateu. La acest sfârșit de săptămână, pe lângă această manifestare mai sunt aproximativ 130 de manifestări culturale consacrate acestui eveniment, atât de important din viața orașului nostru. Aș putea spune că emoția la Timișoara, azi, plutește în aer și aș mai adăuga că Timișoara, prin acest titlu onorific de Capitală Europeană a Culturii, se înscrie pe harta Europei și a lumii”, a precizat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.
După vernisaj a fost vizionat documentarul de scurtmetraj „Distrugerea unei națiuni”, în regia lui Tomasz Grzywaczewski, realizat la solicitarea Institutului Național al Patrimoniului din Polonia (Narodowy Instytut Dziedzictwa), finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego).
Evenimentul este organizat de Memorialul Revoluției din Timișoara în parteneriat cu Institutul Polonez din București. Proiectul face parte din programul cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.