De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ridicare în rang pentru cinci ieromonahi din Arhiepiscopia Bucureștilor
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hirotesit întru protosinghel cinci ieromonahi din Arhiepiscopia Bucureștilor joi, 14 aprilie 2022. Slujba a fost săvârșită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din Capitală.
La slujba de hirotesie săvârșită în paraclisul istoric a participat și părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La finalul acesteia, Preafericirea Sa i-a felicitat pe ieromonahii ridicați în rang și a explicat semnificațiile duhovnicești ale noii slujiri: „Cu ajutorul lui Dumnezeu ați fost astăzi hirotesiți protosingheli, fiecare pentru mănăstirea în care viețuiește și slujește. Această ridicare în rang înseamnă o apreciere pentru ceea ce ați realizat și pentru slujirea Bisericii lui Hristos de până acum, dar și o încurajare pentru lucrarea viitoare. Rangul de protosinghel corespunde, ca echivalent, cu rangul de iconom stavrofor oferit preoților de mir. Protosinghelul este cel care, la slujbe, stă primul între ieromonahi. El este îndemnat să fie model și pildă de credință, de ascultare, de rugăciune și de îndrumare duhovnicească a celor care se spovedesc la acesta. De asemenea, protosinghelul poartă cruce pectorală și bederniță, spre deosebire de ieromonah. Crucea reprezintă atât osteneală, cât și bucurie, bucuria roadelor duhovnicești”.
Patriarhul României a vorbit și despre îndatoririle care însoțesc în mod negreșit fiecare promovare în rang a slujitorilor Bisericii: „Această cinste înseamnă și o responsabilitate în plus. Așa cum spunea istoricul Nicolae Iorga, «fiecare treaptă urcată în viață este un nou altar de jertfă». Așadar, rangurile mai mari nu înseamnă mândrie și înfumurare, ci o responsabilitate în plus, o slujire mai intensă și o mărturisire a credinței prin cuvânt și faptă. Întrucât ne aflăm spre sfârșitul Postului Sfintelor Paști, cu puțin timp înainte de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim și de Săptămâna Sfintelor Pătimiri, este bine ca în această perioadă să intensificați rugăciunea și grija pentru mântuirea obștii monahale din care faceți parte și a credincioșilor care vin pentru Taina Sfintei Spovedanii și împărtășire. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim bucuria faptului că, atunci când ne-a chemat la preoție, ne-a ales nu pentru că suntem mai buni decât alții, ci pentru că, în iubirea Lui milostivă, ne-a dăruit o întâietate, a arătat o preferință. Aceasta înseamnă că noi trebuie să răspundem cu o intensitate mai mare a credinței, a rugăciunii și a faptelor bune”.
La final, fiecare din cei cinci protosingheli a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel crucea pectorală, bedernița și gramata de promovare în rang, dar și câteva cărți.
Cei cinci ieromonahi din Arhiepiscopia Bucureștilor promovați în rangul de protosinghel sunt: părintele Arsenie Irimiea, starețul Schitului Darvari din București; părintele Antim Bâru de la Mănăstirea Chiajna-Giulești din București; părintele Augustin Mâzgoiu, starețul Mănăstirii Ceptura din județul Prahova; părintele Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim din București; părintele Serafim Moraru de la Mănăstirea Radu-Vodă din București.