În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Rolul spiritualității în promovarea reconcilierii
Timp de șase zile, profesori universitari din țară și străinătate și reprezentanți ai cultelor religioase din România s-au reunit la Mănăstirea „Sfânta Elena” din Costineşti pentru a dezbate tema „Rolul spiritualității în promovarea reconcilierii”.
Seminarul internaţional cu tema „Rolul spiritualității în promovarea reconcilierii”, găzduit de Mănăstirea „Sfânta Elena” din Costineşti în perioada 17-23 august, este organizat de Council for Research in Values and Philosophy din Statele Unite ale Americii, în colaborare cu Academia Română - Filiala Iași și Institutul Bretanion din Constanța. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Seminarul își propune o mai bună înțelegere a rolului pe care spiritualitatea îl poate avea în diminuarea tensiunilor interreligioase și interetnice, tensiuni care sunt mai acute în lumea de astăzi, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Profesorul Mihai-Dan Chițoiu, reprezentantul Academiei Române, Filiala Iași, a menționat că reconcilierea reprezintă o nevoie foarte importantă în lumea de astăzi, în condițiile în care tensiunile cresc în diferite părți din lume și avem nevoie de răspunsuri absolut vitale pentru a obține o împăcare reală și efectivă, mai ales între comunitățile care conviețuiesc în aceeași zonă geografică și sunt de religii diferite.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a evidențiat că în cadrul seminarului s-au expus puncte de vedere care arată identitatea și idealul fiecăruia dintre noi: binele prezent tinzând spre cel viitor și, mai ales, relația de comuniune, de prietenie și de frățietate între noi.