Miercuri, 1 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din orașul Vârșeț. În
România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii
România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, iar în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune, potrivit datelor centralizate de Ministerul de Finanţe, care arată că încasările la bugetul de stat au crescut.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a declarat, ieri, că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, precizând că "în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune" şi că acest lucru se vede după încasările la buget şi indicatorii economici. "Avem, avem suficienţi. Şi pentru la anul, pentru că economia funcţionează. Ne dorim să ieşim din recesiune şi cred că în anul acesta sunt premisele de a depăşi acest moment", a spus ministrul Finanţelor. România s-a încadrat în deficitul convenit cu FMI FMI şi Comisia Europeană apreciază rezultatele "foarte bune" obţinute de România în cadrul acordului stand by, a mai declarat Gheorghe Ialomiţianu, adăugând că încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010. "Noi am discutat despre rezultatele prevăzute în acordul care se va încheia la sfârşitul lunii martie. Sunt nişte rezultate foarte bune, apreciate de FMI şi Comisia Europeană. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în deficitul de 6,5%", a spus ministrul Finanţelor. Deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde de lei. Veniturile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde de lei şi au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Creşterea încasărilor s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (plus 14,3%) şi accize (plus 11,5%), precum şi la venituri nefiscale (plus 18,5%). Discrepanţele faţă de anul precedent, deşi au avut un trend descendent, au înregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%) şi contribuţii de asigurări sociale (-4,5%). Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.