Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
„România are nevoie de cercetare aplicativă de calitate“
Prezent, luni, la Timişoara, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că în universităţile româneşti există un potenţial enorm în cercetare, care trebuie materializat astfel încât să facă parte din circuitul mondial al valorilor.
Prezent la Timişoara, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAB), ministrul Educaţiei a subliniat rolul cercetării aplicative în universităţile româneşti. "În politicile naţionale de cercetare, ne axăm foarte mult pe acest tip de cercetare aplicativă. Este importantă cercetarea fundamentală pentru formarea de resurse umane, bine pregătite, dar cred că România are nevoie, acum, de cercetare aplicativă de calitate", a explicat ministrul. Acesta i-a atenţionat pe cercetători să aibă în vedere aspectul calitativ şi nu pe cel cantitativ atunci când publică articole în reviste de specialitate şi să caute reviste de renume din spaţiul internaţional. "Nu mai suntem într-o competiţie internă, să nu mai fim noi împotriva noastră. Competiţia trebuie dusă într-un spaţiu internaţional, deoarece suntem într-o competiţie globală nemiloasă, iar competiţia pentru cercetare este, poate, una dintre cele mai acerbe, la ora actuală", a declarat Daniel Funeriu. Acesta le-a cerut celor patru universităţi de stat din Timişoara - Universitatea Politehnică "Traian Vuia", Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Universitatea de Vest şi USAB - "să lase orgoliile" de-o parte şi să se unifice într-un "consorţiu metropolitan", sub conducere unică. Totodată, acesta a arătat că din noile structuri de conducere ale universităţilor trebuie să facă parte oameni de valoare, care ştiu să managerieze eficient instituţiile academice. "În România, prea multe universităţi au fost, de prea mulţi ani, prizonierele unui număr foarte restrâns de persoane, uneori, chiar de familie. Ele au prilejul, acum, cu ocazia alegerilor noilor structuri de conducere din universităţi, să fructifice acest moment, astfel ca resursele şi pârghiile manageriale să le fie date oamenilor de valoare, pentru că oamenii de valoare ştiu, întotdeauna, ce să facă şi cu resursele şi cu pârghiile manageriale. Îi invit pe aceşti oameni să iasă în faţă, îi invit să candideze şi să-şi pună în slujba universităţilor toată calitatea resurselor umane pe care ei o reprezintă", a declarat ministrul Educaţiei.