În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
România - cea mai mare suprafaţă agricolă pe cap de locuitor
"Dacă România ar ajunge la productivitatea medie agricolă a Uniunii Europene, atunci am putea hrăni patru Românii şi dubla exporturile de grâu", a declarat Lucian Anghel, economist-şef al BCR.
România are o suprafaţă agricolă de 0,6 hectare (6 mii de mp)/locuitor, cea mai mare din Uniunea Europeană. Raportul este dat de faptul că suprafaţa de teren arabil deţinută de România este cea de-a cincea ca mărime din UE, în condiţiile unei densităţi a populaţiei mai mică decât a altor ţări. În topul suprafeţelor agricole pe locuitor, România este urmată de Spania, cu 0,5 hectare, Franţa, cu 0,43 hectare, sau Polonia, cu 0,4 hectare. În ciuda acestui raport favorabil, agricultura românească continuă să fie afectată de fragmentarea terenurilor, de lipsa utilajelor şi de faptul că cel puţin un milion de hectare rămân nelucrate în fiecare an. "Suprafaţa agricolă alocată pentru populaţia existentă ar trebui să fie un avantaj, dar, la noi, aproape toate fermele sunt de semisubzistenţă, iar peste 50% din terenuri sunt exploatate în ferme de sub zece hectare. Dacă România ar ajunge la productivitatea medie agricolă a Uniunii Europene, atunci am putea hrăni patru Românii şi dubla exporturile de grâu", a declarat Lucian Anghel, economist-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului pentru agricultură al băncii. Suprafeţe cultivate mari, productivitate mediocră Potrivit raportului întocmit de specialiştii BCR, productivitatea României la hectarul de grâu este, la ora actuală, cea mai redusă din Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte cultura de cartofi, ţara noastră ocupă al treilea loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate, dar înregistrează producţii cu mult în urma unor ţări care cultivă mai puţin, dar au o productivitate ridicată, a mai spus Lucian Anghel. Situaţia este asemănătoare şi în ceea ce priveşte floarea-soarelui, unde România deţine cea mai mare suprafaţă cultivată din Uniunea Europeană, dar se situează doar pe locul al cincilea din punct de vedere al productivităţii. Oficialii Ministerului Agriculturii se arată însă optimişti pentru recoltele din acest an, ministrul Valeriu Tabără estimând, recent, că valoarea producţiei vegetale se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, aproape dublu faţă de anul trecut.