Clerici și credincioși din Drobeta-Turnu Severin au participat luni la tradiționala procesiune de Bobotează organizată la malul Dunării. După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală, Preasfințitul
România va semna un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că împrumutul de tip preventiv va fi utilizat, în principal, în cazul în care va exista un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune.
România are în plan o asistenţă financiară pentru anii 2011-2013 de aproximativ 5,4 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) sunt de tip "preventiv", a precizat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Sumele nu vor fi retrase decât în cazuri deosebite. Din suma totală, numai 5 miliarde de euro sunt de tip "precautionary", restul de 400 de milioane de la Banca Mondială, nefiind încadrat la acest capitol", a menţionat Isărescu. Guvernatorul BNR a prezentat şi câteva dintre condiţiile prevăzute în Scrisoarea de Intenţie către FMI şi memorandumul de înţelegere cu UE, pe listă regăsindu-se: menţinerea cadrului actual de politică monetară, un control asupra cursului de schimb, consolidarea rezervelor internaţionale în 2011 şi 2012, creşterea încrederii în economia naţională, precum şi creşterea gradului de acoperire a datoriei externe pe termen scurt. Totodată, Mugur Isărescu a adăugat că împrumutul de tip preventiv va fi utilizat, în principal, în cazul în care va exista un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune. Traian Băsescu: "România nu mai trage ultima tranşă de la FMI" România nu va mai accesa ultima tranşă din acordul în vigoare cu Fondul Monetar Internaţional, ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. "Este vorba despre un miliard de euro pe care nu îi mai tragem, rezerva Băncii Naţionale fiind suficientă şi stabilitatea sistemului bancar - de asemenea suficientă", a spus şeful statului. Reprezentantul României la FMI, fostul ministru de Finanţe Mihai Tănăsescu, consideră că această decizie arată că "România are, în momentul de faţă, capacitatea de a se finanţa singură, prin împrumuturi de pe piaţa internă şi externă, iar semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei tranşe, prin tratarea ei ca una preventivă, arată că România trece într-o altă etapă, de la una de stabilizare, la una de creştere economică".