Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Românii au primit Lumina Sfântă de la Ierusalim
Şi anul acesta, potrivit tradiţiei de Sfintele Paşti, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România în seara zilei de sâmbătă, 30 aprilie, de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre, la Catedrala Patriarhală au întâmpinat Sfânta Lumină de la Ierusalim Preasfinţiţii Părinţi Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, preoţi slujitori ai catedralei, precum şi credincioşi. Din delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, au mai făcut parte arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; protos. Andrei Anghel, secretar la Cabinetul Patriarhal, şi arhim. Cleopa Nistor, administratorul Centrului social-pastoral „Sfânta Maria”-Techirghiol. În salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti s-au aflat sâmbătă seara delegaţi ai protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi reprezentanţi ai eparhiilor Patriarhiei Române, care au primit Lumina Sfântă spre a o duce preoţilor şi credincioşilor din toate zonele României.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat în cuvântul de învăţătură rostit la Catedrala Patriarhală că Lumina Sfântă este confirmarea adevărului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, „pentru că ea este primită şi dăruită credincioşilor, pornind de la Mormântul Domnului, care este izvorul Învierii. Această Lumină Sfântă este în acelaşi timp un dar pentru a aduce bucurie credincioşilor, oamenilor care cred în Iisus Hristos şi Îl iubesc pe El. Această Lumină Sfântă este darul de pace şi de bucurie pe care Mântuitorul Iisus Hristos Cel veşnic viu, Care a fost răstignit, îngropat şi apoi a înviat şi S-a înălţat la cer, îl dăruieşte în fiecare an clericilor şi credincioşilor ca dovadă a iubirii Lui şi ca simbol de încurajare”, a precizat Părintele Patriarh Daniel. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România începând cu anul 2009. „Această frumoasă tradiţie, mai nouă, dar continuă, este o încurajare pentru cler, pentru popor şi în acelaşi timp este un semn de comuniune cu toate Bisericile Ortodoxe surori din lume, care au trimis delegaţii la Ierusalim. Este o bucurie pentru noi şi o bucurie pentru toată ţara”, a spus Preafericirea Sa.
De la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, Lumina Sfântă a fost dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni, la Satu Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj-Napoca) şi Timişoara, iar un alt avion a dus Sfânta Lumină la Bacău și Suceava, pentru cei din Moldova şi Bucovina.
Patriarhul României a oferit Lumina Sfântă la slujba de Înviere clericilor şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.