La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Românii au şansa de a fi vecini cu prinţul Charles
▲ „Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, o casă cu două camere, curte şi grădină, din satul Viscri, se putea cumpăra cu suma de 5 mii de mărci, în prezent se cumpără cu 50 de mii de euro. Până acum s-au vândut 18 case, din care 15 au fost achiziţionate de cetăţeni din Germania, iar alte 3 au fost cumpărate de bucureşteni“, a precizat Caroline Fernolend, reprezentantul în România al fundaţiei „Mihai Eminescu“, patronată de prinţul Charles ▲
Preţul caselor din satul braşovean Viscri a crescut serios după ce, în urmă cu doi ani, prinţul Charles şi-a cumpărat o locuinţă în această localitate. Creşterea a fost susţinută şi de programul de restaurare a caselor vechi din satele transilvănene, demarat prin intermediul Fundaţiei „Mihai Eminescu“, patronată de prinţul Charles, a declarat Caroline Fernolend, directorul fundaţiei în România şi coordonatorul proiectelor de restaurare. „Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, o casă cu două camere, curte şi grădină din Viscri se putea cumpăra cu suma de 5 mii de mărci, în prezent se cumpără cu 50 de mii de euro. Până acum s-au vândut 18 case, din care 15 au fost achiziţionate de cetăţeni din Germania, iar alte 3 au fost cumpărate de bucureşteni“, a precizat Caroline Fernolend. Reprezentantul fundaţiei „Mihai Eminescu“ în România a adăugat că şi numărul de turişti veniţi să viziteze satul transilvănean a crescut, în ultimii ani. „Deocamdată, dispunem de 60 de locuri de cazare, în zece gospodării. În curând, încă şase gospodării vor intra în acest circuit. Toate locurile de cazare sunt rezervate pentru următoarele luni şi deja facem rezervări pentru anul viitor. Turiştii sunt din Franţa, Germania, Elveţia şi Austria“, a spus Caroline Fernolend. Specialiştii englezi restaurează satele din Transilvania În ceea ce priveşte restaurarea caselor, Caroline Fernolend a precizat că, în acest proiect, sunt cuprinse 19 sate, din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. „În prezent, lucrăm la restaurarea a 12 şuri din Viscri, deoarece vrem să conservăm tot ansamblul satului. Restauratorii, în număr de 20, sunt din Anglia şi, în paralel cu desfăşurarea lucrărilor, pregătesc şi forţa de muncă din România. Până acum, au fost pregătiţi 43 de specialişti“, a afirmat Caroline Fernolend. Anul trecut au fost întocmite 500 de proiecte pentru restaurarea caselor, dar şi a porţilor, a unor şcoli foarte vechi şi a unui număr de şapte biserici. Pentru 2008, au fost întocmite 120 de proiecte în care, pe lângă restaurarea caselor, sunt incluse şi cetăţile vechi, a spus Caroline Fernolend. Ultima vizită a prinţului Charles în satul Viscri a avut loc în urmă cu două săptămâni.