Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Românii din Spania vor avea prima lor biserică
Duminică, 9 decembrie a.c., comunitatea românească din Barcelona a trăit un moment istoric, prin evenimentele care au marcat sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie a primei biserici ortodoxe româneşti din Spania. Vestea a adunat peste 1.500 de români din Barcelona şi împrejurimi, veniţi cu mic, cu mare să ia parte la o sărbătoare a sufletului românesc, la peste 2.500 km depărtare de casă.
Parohia „Sfântul Gheorghe“ a luat fiinţă în 2001, când preotul Aurel Bundă a fost trimis în Barcelona de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale să organizeze o parohie, ca răspuns la cererile ortodocşilor români, tot mai numeroşi în regiune.
În acel moment, Biserica Ortodoxă Română nu era recunoscută de către regatul Spaniei, ceea ce înseamnă că puţinii preoţi care reuşiseră să închege comunităţi parohiale pe teritoriul Spaniei îşi desfăşurau, practic, activitatea în ilegalitate. În urma tratativelor purtate de Statul Român, Patriarhia Română şi Ministerul de Justiţie spaniol, cu toate dificultăţile presupuse de faptul că nici spaniolii şi nici Patriarhia nu mai lucraseră la un asemenea dosar, Biserica Ortodoxă Română primeşte statutul de instituţie recunoscută.
De la înfiinţare până în prezent, românii ortodocşi din Barcelona s-au putut ruga şi au şi-au putut desfăşura activităţile cultural-religioase mulţumită parohiei romano-catolice „San Ferran“.
În urma vizitei prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu la Barcelona, în iarna anului 2005, ideea mai veche a înfiinţării unui Aşezământ Românesc în Barcelona, care să cuprindă o biserică, o şcoală şi un aşezământ social, a început să pară realizabilă.
Cu sprijinul financiar oferit de Guvern, s-a putut achiziţiona terenul necesar Aşezământului, iar în această vară terenul a fost curăţat şi pregătit pentru punerea pietrei de temelie.
Proiectul va fi realizat de un arhitect din România, în colaborare cu o echipă de arhitecţi din Colegiul Arhitecţilor din Barcelona, intenţia românilor fiind aceea „de a edifica unul dintre cele mai frumoase centre de cultură şi spiritualitate românească de peste hotare“, după cum a afirmat parohul de la „Sfântul Gheorghe“, părintele Aurel Bundă.
Prima Liturghie pe locul primei biserici româneşti
Punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici, petrecută duminică, 9 decembrie, a fost precedată de Sfânta Liturghie, la care a slujit Înalt Prea Sfinţitul Iosif Pop, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române de Europa Centrală şi Meridională, împreună cu un sobor numeros de preoţi, majoritatea parohi ai comunităţilor ortodoxe din Spania. Sfânta Liturghie a fost oficiată chiar pe terenul viitoarei biserici, care va păstra hramul parohiei deja existente, dar în prezent „nomade“, adică „Sfântul Gheorghe“. Locul viitoarei biserici este situat în apropierea catedralei „Sagrada Familia“, cel mai cunoscut simbol al Barcelonei.
La slujbă au fost prezente autorităţi ale statului român, dintre care amintim pe Ilie Bolojan, secretar general al Guvernului, Gigel Sorin Ştirbu, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, Maria Ligor - ambasador al României la Madrid, şi Mioara Grigorescu, ambasador al României la Barcelona.
Din partea autorităţilor spaniole a fost prezentă doamna Gloria Renom, senator în Guvernul Cataluniei.
Din partea Arhiepiscopiei Catolice de Barcelona a venit monseniorul Jaume González Agapito şi părintele Amador Roiz, paroh la „San Ferran“, gazda parohiei româneşti în ultimii 7 ani.
„Nu vă neglijaţi copiii!“
În cuvântul de învăţătură de la sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Iosif i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite de demnitatea lor de români şi de creştini: „Ce ţări primitoare are Europa! Câte dintre familiile noastre, datorită banilor câştigaţi în aceste ţări, nu au cunoscut o anume bunăstare. Să-i uităm pe cei care fac rău numelui de român în străinătate şi să ne amintim de cei care fac onoare demnităţii de român. Noi suntem creştini, iar sufletul nostru are multe lucruri bune de oferit ţărilor în care ne aflăm. Îl rog pe Dumnezeu să vă întărească, să vă dea putere, mult har, bucurie şi putere, pentru tot ceea ce faceţi“, i-a binecuvântat IPS Iosif pe cei prezenţi.
Făcând referire la problemele care pot să apară în familii din cauza migraţiei, IPS Iosif a subliniat cu tărie că familia este mai importantă decât bunăstarea: „Aveţi grijă de familii, nu vă neglijaţi copiii. Dacă i-aţi lăsat în România, ori mergeţi acolo ori aduceţi-i aici, nu-i lăsaţi pradă suferinţei pricinuite de singurătate.“
După încheierea Sfintei Liturghii, IPS Iosif a săvârşit slujba de sfinţire a locului pe care se va înălţa prima biserică românească din Spania.
Sărbătoarea românească de la Barcelona s-a încheiat duminică seara la biserică, cu un concert de colinde şi cântări bisericeşti, susţinut de corala psaltică a Catedralei patriarhale din Bucureşti.
▲ Călin Popescu- Tăriceanu: „Comunităţile româneşti au nevoie de puncte de reper şi de sprijin“
Absent la sărbătoarea românilor din Spania, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a trimis un mesaj, citit de Ilie Bolojan, secretar general al Guvernului:
„Punerea pietrei de temelie pentru o biserică românească, aici, la Barcelona, reprezintă un moment de bucurie, de speranţă şi de încurajare pentru toţi românii care trăiesc aici. Dincolo de semnificaţia sa simbolică, această biserică va deveni şi un reper spiritual important, pentru că menirea Bisericii este tocmai aceea de a contribui şi la promovarea patrimoniului spiritual şi cultural al unui popor. Comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării au nevoie de astfel de puncte de reper şi de sprijin.
Avem speranţa că prin această lucrare, comunitatea românească îşi va întări legătura cu rădăcinile istoriei noastre spirituale şi naţionale, cu tradiţiile şi cultura noastră. Guvernul României are întreaga deschidere pentru susţinerea acestui proiect, motiv pentru care am sprijinit achiziţionarea terenului pe care va fi ridicat acest lăcaş de cult. Ştiu că astăzi se împlineşte un vis al dumneavoastră mai vechi şi mă bucur că Guvernul României a putut să vă sprijine în realizarea lui. Cunosc faptul că aţi întâmpinat destule piedici până aţi ajuns în acest stadiu. Vreau să vă felicit pentru dragostea şi devotamentul de care aţi dat dovadă pentru realizarea acestui proiect, slujitori şi credincioşi, deopotrivă.“
▲ „La biserică mă simt mai aproape de casă“
Agafiţei Alin, originar din Botoşani, lucrează în Spania de 7 ani, exact din anul în care a fost înfiinţată şi parohia „Sfântul Gheorghe“ din Barcelona. Chiar dacă locuieşte la peste 50 km de Barcelona, cel puţin o dată la două săptămâni şi, obligatoriu, la marile sărbători vine, împreună cu soţia şi cei doi copii, la biserică. L-am întrebat ce-l determină să vină la biserică: „Credinţa şi sentimentul pe care îl trăiesc la slujbele noastre, că sunt mai aproape de casă“.