Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Românii din Ungaria au fost colindaţi
În pregătirea sfintelor sărbători ale Naşterii Domnului, românii din Ungaria au fost colindaţi de tineri români din părţile Făgetului şi ale Hunedoarei. Grupul de colindători a promovat valorile tradiţionale româneşti prin susţinerea unor concerte de colinde, cântece populare româneşti, dar şi exemplificarea unor dansuri populare româneşti.
La fel ca şi în anii trecuţi, cu sprijinul Centrului de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, al dlui Ioan Olteanu, directorul Bibliotecii Orăşeneşti din Făget şi al dlui Vasile Stănilă, directorul Casei de Cultură din Tomeşti, a fost organizat un program de sărbători pentru instituţiile româneşti din Gyula, dar şi pentru alte comunităţi româneşti din Ungaria, de către tineri talentaţi din România, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Grupul de colindători a fost format din aproximativ treizeci de tineri, din părţile Hunedoarei sau din ţinutul pădurenilor, precum şi din localitatea Tomeşti. Pentru a promova valorile tradiţionale româneşti, tinerii au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti, au cântat colinde şi cântece populare româneşti şi au jucat câteva dansuri populare româneşti, precum "Căluşarul", dans pe care tinerii din Tomeşti îl moştenesc din generaţie în generaţie şi îl păstrează cu sfinţenie până în ziua de azi. Grupul de colindători au colindat la grădiniţa, şcoala generală şi liceul românesc din Gyula, apoi la Centrul de Informare şi Documentare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, la sediul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi la Consulatul General al României la Gyula. De asemenea, tinerii colindători din România şi însoţitorii lor au fost primiţi la Catedrala episcopală din Gyula de către Preasfinţitul Episcop Siluan, de vieţuitorii Centrului Eparhial şi de membri din Permanenţa Consiliului Eparhial, cu toţii bucurându-se de mesajul profund al acestor minunate colinde de Crăciun, de frumuseţea portului şi tradiţiilor populare româneşti, precum şi de talentul şi sensibilitatea interpreţilor. Colindele, punte către sărbătoarea Naşterii Domnului În partea a doua a programului acestei zile de sărbătoare românească, Preasfinţitul Episcop Siluan, Episcopul ortodox al Ungariei, i-a însoţit pe tinerii colindători în drumul lor spre românii din părţile Bihorului. Astfel, au fost colindaţi românii ortodocşi, în special copiii din Săcal-Körösszakál, care au fost încântaţi de program şi în special de jocul "Caprei". Itinerarul colindătorilor a continuat la românii ortodocşi din Apateu-Körösszégapáti, la români greco-catolici din Bedeu-Bedo, care i-au întâmpinat, la rândul lor, pe oaspeţii din România cu un colind românesc, şi la cei greco-catolici din Pocei-Pocsaj, care sunt înfrăţiţi cu românii din Tomeşti. Peste tot, românii din Ungaria s-au bucurat în mod deosebit de frumoasele colinde şi obiceiuri populare româneşti, fiind impresionaţi de programul la care au fost făcuţi părtaşi şi, astfel, vor putea să întâmpine cu mai multă deschidere şi căldură sufletească praznicul sfânt al Crăciunului. De asemenea, românii din Aletea-Elek şi Chitighaz-Kétegyháza au fost colindaţi sâmbătă, 11 decembrie, de grupul tinerilor români din Făget şi părţile Hunedoarei.