Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Românii vor putea lucra în continuare temporar în agricultură în Spania
Românii care doresc să lucreze temporar în Spania vor fi selecţionaţi în continuare pentru munci în agricultură, informează RRA, citând surse din Ministerul spaniol al Muncii şi Migraţiei, după ce Madridul anunţase că suspendă programele de recrutare de tipul celui pe care îl avea şi în România. Biroul de presă al ministrului Muncii a confirmat pentru RRA că măsura privind reducerea la zero a contractelor temporare nu îi afectează pe românii care muncesc în agricultură în Spania. Joi, ministrul Muncii şi Migraţiei, Celestino Corbacho, a anunţat o serie de măsuri pentru a face faţă crizei economice, între care şi renunţarea la contractele de recrutare în ţările de origine, motivând că Spania are deja două milioane şi jumătate de şomeri.
„Nu mi se pare rezonabil ca pe o piaţă ca Spania, unde avem 2,5 milioane de persoane în şomaj, să recrutăm oameni din ţările lor de origine“, a adăugat Corbacho. „Cei 80.000 de oameni care urmau să primească locuri de muncă în Spania“ în următoarele luni „vor fi dintre cei 2,5 milioane de şomeri“, a subliniat el, potrivit AFP. După câteva declaraţii contradictorii ale unor oficiali, ministrul a recunoscut că exprimarea sa nu a fost prea clară şi a precizat că este vorba doar de anumite profesii, în timp ce vicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega a declarat că metoda contractelor temporare este, în continuare, valabilă. Spania a încheiat acorduri de recrutare la sursă cu România, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicană, Ecuador şi Columbia. Proiecte pilot au fost semnate şi cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal şi Filipine. Între Spania şi România există un acord semnat în anul 2002, conform căruia agricultorii spanioli pot contracta temporar lucrători pentru diverse campanii. În anumite zone ale Spaniei, imigranţii acoperă aproximativ 80% din forţa de muncă necesară în perioadele de plantat şi cules de căpşuni, măsline sau portocale. În perioada ianuarie-iulie 2008, 88.180 de străini au fost recrutaţi în ţările de origine, faţă de 200.000 în total în anul 2007 şi 180.000 în 2006, potrivit datelor Ministerului Muncii.