Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rromii trimişi acasă din Franţa vor fi amprentaţi
▲ Rromii emigraţi în Franţa, care acceptă să fie repatriaţi în schimbul unei sume de bani oferite de statul francez, vor fi, în curând, amprentaţi şi introduşi într-o bază de date, pentru a nu mai beneficia şi a doua oară de ajutorul plătit pentru repatriere ▲ De la începutul acestui an, peste 500 de etnici rromi cu cetăţenie română au fost repatriaţi, cu acordul lor, de autorităţile franceze ▲ La urcarea în avion, aceştia au primit câte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil, dar şi promisiunea că vor primi alţi 3 mii de euro de familie, pentru a le fi uşurată reinstalarea în localităţile natale din România ▲
Parlamentul francez a adoptat deja cadrul legal, iar autorităţile executive lucrează la un decret care va fi pus în aplicare din vara acestui an. În document vor fi cuprinse mai multe măsuri, pentru ca stabilizarea repatriaţilor să fie una durabilă, a declarat directorul general al ANAEM - Agenţia Naţională pentru Primirea Străinilor şi Emigranţilor, Jean Godfroid. „Vrem să cooperăm mai mult şi cu autorităţile române, pentru ca reîntoarcerea acestor oameni să se înscrie într-o perspectivă durabilă“, a declarat şi secretarul general al Ministerului Imigraţiei, Integrării, Identităţii Naţionale şi Dezvoltării Solidare din Franţa, Patrick Stefanini. Cei doi oficiali francezi, aflaţi într-o vizită la Bucureşti, au avut convorbiri şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Rromi, Ministerului Internelor şi Ministerului Muncii.
300 de euro de adult, plus 3 mii de euro de familie
Potrivit reprezentantului Ministerului imigraţiei din Franţa, Patrick Stefanini, între toate părţile implicate în respectarea acestui program există în lucru acorduri de cooperare, prin care se urmăreşte rezolvarea problemelor pe care le presupune reinserţia etnicilor rromi - asigurarea de locuinţe, acces la educaţie, programe de sănătate şi de muncă. De asemenea, Patrick Stefanini a subliniat disponibilitatea Franţei pentru a extinde programul de reinserţie economică, prin care, în anul 2007, au fost acordate fonduri sau au fost ajutaţi să-şi deschidă o afacere un număr de 90 de cetăţeni români de etnie rromă. De la începutul acestui an, peste 500 de etnici rromi cu cetăţenie română au fost repatriaţi, cu acordul lor, de autorităţile franceze, aceştia primind, la urcarea în avion, câte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil, dar şi promisiunea că vor primi alţi 3 mii de euro de familie, pentru a le fi uşurată reinstalarea în localităţile natale din România.
Fermele familiale nu au dat rezultate
Cel mai mediatizat a fost cazul mai multor familii de rromi din judeţul Timiş, care au primit, prin intermediul unei finanţări oferite de statul francez, mai multe zeci de animale, pentru a-şi organiza ferme familiale. Proiectul nu a avut însă efectul scontat, deoarece rromii s-au declarat nemulţumiţi de această soluţie, susţinând că nu au „înclinaţie pentru zootehnie“. Programul demarat anul trecut de autorităţilor franceze urmăreşte repatrierea a peste 5 mii de rromi din România, însă mulţi dintre cei ajunşi în ţară au declarat, încă de pe aeroport, că intenţionează să se reîntoarcă în Franţa. Autorităţile din Hexagon au constatat că există deja etnici rromi care s-au reîntors în Franţa şi s-au înscris, pentru a doua oară, pe listele de repatriere.