Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Rugăciune de seară în cinstea Ocrotitorului Bucureștilor pe Colina Bucuriei
În ajunul zilei pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 26 octombrie, slujba Privegherii a fost săvârșită la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Catedrala Patriarhală din București și-a sărbătorit ieri hramul de toamnă, închinat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Sărbătoarea sa, care se desfășoară încă de săptămâna trecută, a fost marcată prin organizarea pelerinajului în cadrul căruia credincioșii i-au adus cinstire acestuia și altor sfinți ale căror moaște au fost așezate spre închinare pe Dealul Patriarhiei, rugându-se în ambianța sfintelor slujbe oficiate în mod constant.
Aproximativ 200 de credincioși au luat parte la slujba de Priveghere de marți seara și s-au rugat alături de slujitori, cinstindu-l pe sfântul prăznuit și cerându-i ajutorul și mijlocirea. La finalul Vecerniei unită cu Litia, înainte de a începe Utrenia, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața smerită a Cuviosului Dimitrie cel Nou, cel care de sute de ani ocrotește Catedrala Patriarhală, capitala României și pe locuitorii ei, prin sfintele sale moaște: „Păstorul din Basarabi a fost un om al lui Dumnezeu, un om care s-a rugat mult și a făcut bine altora, având o rar întâlnită sensibilitate. A dorit ca nevoința lui, viața dusă în rugăciune și departe de ochii celor mulți, să fie cunoscută mai ales de Dumnezeu. Dintre nenumărații sfinți cu numele Dimitrie, acesta ne este nouă cel mai apropiat. Sunt și alți sfinți Dimitrie: martiri din perioada cumplitelor persecuții și neomartiri din locuri precum Constantinopol, Mitilene, Peloponez, Megara și altele. Cel căruia îi suntem recunoscători pentru darurile duhovnicești dăruite din 1774 încoace este Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor. În acest an, Biserica Ortodoxă Română a propus pentru canonizare oameni aleși, monahi râvnitori, care i-au povățuit pe credincioși, fiindu-le pildă cu cuvântul, cu bunătatea inimii, cu învățătura și curăția. Acești păstori de suflete, care îi învață pe credincioși drumul către Dumnezeu, sunt adevăratele modele spre care noi va trebui să privim. Sfântul Dimitrie cel Nou însuși ne învață, prin viața sa, că puțină este vremea nevoinței și veșnică este odihna. Cei care rămân departe de privirea celor mulți și de zgomotul acestei lumi au o răsplată veșnică, primind bucuria de a ședea mereu în casa lui Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.