La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Rugăciune şi binecuvântare în Parohia Moniom
La sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Parohia Moniom din Protopopiatul Reşiţa şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Chiriarhul a binecuvântat lucrările de înnoire şi înfrumuseţare aduse sfântului lăcaş.
Biserica parohială cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a fost construită între anii 1904 şi 1905. În data de 8 noiembrie 1954 a fost târnosită de episcopul Veniamin Nistor, iar în anii 2004-2005 a fost împodobită cu pictură executată de Rita Aldea din Reşiţa. Marţi, în cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Adrian Mager a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii, în semn de aleasă preţuire, au primit din partea ierarhului acte de cinstire. La acest eveniment important din viaţa Parohiei Moniom au participat autorităţi locale şi centrale, precum şi numeroşi credincioşi din municipiul Reşiţa şi împrejurimi. "Suntem, aşa cum aţi ascultat în priceasna care s-a cântat mai înainte, dorim, vrem să fim, să devenim sau să redevenim biserici vii în care Dumnezeu să-şi găsească sălaş şi să rămână cu noi până la sfârşitul veacurilor. Dincolo de înfrumuseţarea bisericii văzute, suntem datori, fiecare dintre noi, să ne înfrumuseţăm, să ne primenim, să ne curăţim şi să ne binecuvântăm biserica dinlăuntrul nostru. Împărăţia lui Dumnezeu, spune însuşi Mântuitorul, este înlăuntrul nostru. Nu căutăţi Împărăţia Tatălui în altă parte; faceţi din inima voastră biserică şi porţile inimii să fie deschise ca să intre Împăratul Slavei! Ridicaţi-vă, voi credincioşilor creştini, porţile voastre, porţile inimii, porţile minţii ca să intre Împăratul Slavei, Domnul Savaot, Dumnezeu Cel Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Să ne ajute Dumnezeu să devenim cu toţii biserici vii, dar în acelaşi timp să avem grijă şi de această biserică. Mulţumim tuturor, căci într-adevăr, o turmă mică, cuvântătoare, a făcut lucruri mari în această biserică, care arată într-adevăr ca o Mireasă a lui Hristos, să aveţi grijă de ea, dar să nu uitaţi nici de Biserica dinlăuntrul vostru. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, Sfinţii Îngeri care ne ocrotesc, care ne înconjoară şi care se roagă împreună cu noi, să fie neîncetat mijlocitori pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi", a spus PS Lucian în cuvântul de învăţătură. La final, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a miruit credincioşii, a împărţit acestora anaforă şi iconiţe cu sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, apoi a participat la agapa frăţească oferită de părintele paroh Adrian Mager dimpreună cu Consiliul parohial. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)