În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Rugăciune şi binecuvântare la praznicul Bunei Vestiri
De praznicul Bunei Vestiri, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a vizitat Parohia Timişoara-Fratelia, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la ceremoniile religioase de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Mănăstirea Nera, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Mănăstirea Săraca.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat miercuri, de praznicul Bunei Vestiri, o vizită pastorală în Parohia Timişoara-Fratelia. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul slujitorilor parohiei, condus de pr. paroh Ioan Bălăngean, consilier juridic al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un număr mare de credincioşi şi tineri din Grupul catehetic „Sfântul Ioan Gură de Aur“ al parohiei. Cu acest prilej, chiriarhul a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie unită cu Vecernia, oficiată în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, conform rânduielii tipiconale specifice acestei zile. Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al ASCOR Timişoara. După slujbă, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învăţătură închinat slăvitului praznic al Bunei Vestiri, în care a evidenţiat curăţia şi neprihănirea Preacuratei Fecioare Maria.
„Şederea la Templul din Ierusalim a Fecioarei Maria a fost timpul de pregătire pentru întâlnirea cu Arhanghelul Gavriil, timpul de pregătire pentru a-L primi în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, pe Hristos. Vedem din dialogul îngerului cu Maica Domnului că Fecioara Maria răspunde foarte liniştit. Pune doar întrebări fireşti, pentru că ea ştia de la Templu că va veni Mesia, dar ea era mirată pentru că nu se socotea vrednică pentru o astfel de veste. Cum, ea dintre sutele şi miile de fecioare din vremea acea din tot pământul, chiar pe ea să o aleagă Dumnezeu? Ce inimă curată trebuie să fi avut Fecioara Maria şi câtă înţelepciune! Mă gândesc câte cete de îngeri au păzit această Sfântă Fecioară? Noi zicem că au avut grijă de Fecioară bătrânele Ierusalimului. Văduvele erau cele care o îngrijeau, dar mă gândesc câte cete de îngeri erau în chilia Preacuratei şi împrejurul ei să o pregătească şi să o ferească de orice rău pentru venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ. În dialogul avut cu îngerul, Maica Domnului spune: „Fie mie după cuvântul tău!“ În momentul acela, s-au deschis porţile pământului ca să intre în lumea aceasta Hristos. Aşa cum, Hristos după Înviere a deschis porţile iadului, tot aşa, acum Maica Domnului deschide porţile pământului să vină Hristos ca să ridice lumea aceasta din durere şi din păcat“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan.
La final, pr. paroh Ioan Bălăngean a mulţumit chiriarhului pentru bucuria de a veni în mijlocul slujitorilor şi a enoriaşilor Parohiei Timişoara-Fratelia, dar şi pentru binecuvântarea împărtăşită prin cuvântul de învăţătură.
Hramul paraclisului Mănăstirii Nera
La sărbătoarea Bunei Vestiri, paraclisul Mănăstirii Nera din judeţul Caraş Severin şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lu-cian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul obştii monahale şi a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, părintele duhovnic Teofan Munteanu a fost hirotesit protosinghel. De asemenea, ierarhul a tuns în monahism trei vieţuitoare şi a rasoforit două surori. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din întreg Banatul, dintre care foarte mulţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Ne bucurăm că avem aici la Mănăstirea Nera o obşte numeroasă de maici, aproximativ 80 de vieţuitoare şi de la o lună la alta obştea sporeşte şi se îmbunătăţeşte. Astfel, aici, în partea de vest a eparhiei noastre, s-a dezvoltat o lucrare deosebită, o lucrare duhovnicească, dar şi o lucrare filantropică, unde se împleteşte în chip armonios Liturghia cu filantropia, deoarece clinica de recuperare oncologică care se construieşte aici vine în întâmpinarea problemelor şi a nevoilor multor oameni care suferă de boala veacului nostru, anume cancerul“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Hram la Mănăstirea Săraca
Mănăstirea Săraca din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-a sărbătorit la praznicul Bunei Vestiri hramul paraclisului de iarnă. Bucuria sărbătorii a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar eparhial, în mijlocul obştii de călugări, condusă de arhim. Climent Vântu, stareţul mănăstirii. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie unită cu Vecernia în paraclisul cu hramul „Buna Ves-tire“. La slujbă au luat parte numeroşi credincioşi din localităţile învecinate, precum şi pelerini de la parohiile timişene. La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi, printre care foarte mulţi copii, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis tuturor credincioşilor prezenţi şi vieţuitorilor mănăstirii binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theoforos“, condus de diac. dr. Ion- Alexandru Ardereanu. La plecare, toţi cei prezenţi au primit din partea obştii monahale, condusă de arhim. Climent Vântu, pachete cu alimente. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu, Valentin Birău)