În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Rugăciune și comuniune la sărbătoarea ocrotitorului Arhiepiscopiei Târgoviștei
Numeroși credincioși târgovișteni și pelerini din toată țara, inclusiv 4.000 de tineri, au participat la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Zilele de serbare au fost împodobite printr-un bogat program liturgic și misionar, care a culminat vineri, 11 august, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor de către un sobor de ierarhi români și străini.
Sărbătoarea din acest an a ocrotitorului orașului Târgoviște a debutat joi, 10 august, prin săvârșirea Vecerniei cu Litia la Altarul de vară amenajat în curtea Catedralei Arhiepiscopale, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a oferit premii elevilor care au obținut rezultate meritorii la olimpiadele naționale de Religie și de Cultură și spiritualitate românească, precum și profesorilor lor coordonatori.
În continuare, cei aproximativ 4.000 de tineri prezenți la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon au participat la „Pelerinajul tinerilor”, în cadrul căruia racla cu cinstitele moaște ale sfântului ierarh a fost purtată în procesiune pe străzile din centrul orașului, fiind apoi așezată spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Arhiepiscopale, alături de raclele cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica și ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
În ziua pomenirii sfântului, vineri, 11 august, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras al Belgiei și Exarh al Olandei și Luxemburgului (Patriarhia Ecumenică), împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nectarie de Kition și Exarh de Larnaca și Pano Lefkada (Biserica Ortodoxă a Ciprului); Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După rostirea pasajului evanghelic rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit de lucrarea pastorală a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, desfășurată într-o perioadă grea a istoriei Bisericii istorice din Peninsula Balcanică, prin care au fost întărite legătura și comuniunea dintre Biserica Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Română.
„Sfântul Ierarh Nifon a fost Patriarh al Bisericii Constantinopolului, dar și un sfânt al Bisericii Române. Mai mult, acest lucru ne oferă oportunitatea de a reînnoi și întări legăturile spirituale, canonice și bisericești dintre cele două Biserici. Aceste legături se extind asupra întregii Românii pentru că Sfântul Nifon a binecuvântat cu îmbelșugare atât în viață, prin prezența și învățăturile sale, cât și după moartea sa, prin sfintele sale moaște, poporul român, iar prezența sa duhovnicească rămâne până astăzi piatra tare pe care se sprijină dreptcredincioșii creștini de aici”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras.
La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Târgoviștei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a mulțumit ierarhilor invitați și clericilor prezenți, precum și tuturor credincioșilor și pelerinilor participanți la sărbătoarea eparhiei, subliniind faptul că zilele de pomenire a sfinților reprezintă prilejuri de rugăciune și comuniune pentru întreaga Biserică, iar exemplul vieții și nevoinței lor reprezintă modele pentru toți credincioșii.
„Serbarea de astăzi arată tăria credinței noastre și posibilitatea comuniunii noastre cu toți sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu. În tezaurul doctrinar al Bisericii, un capitol important îl reprezintă cultul sfinților. Sfinții sunt culmile cele mai strălucitoare ale creștinătății. (...) Sfinții sunt călăuzitorii noștri pe marea învolburată a istoriei pentru că ei sunt exemplele morale și sacre, fără de care ne-am pierde busola spirituală necesară vieții noastre. Biserica, prin sfinții săi, continuă să zidească o redutabilă civilizație creștină a iubirii, a armoniei, a unității, a dreptății și bucuriei în Duhul Sfânt”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a prezentat ultimele apariții editoriale ale Editurii Arhiepiscopiei Târgoviștei, tipărite în contextul Anului omagial și comemorativ 2023, dar și pentru omagierea unor personalități ale vieții bisericești: „Stolnicul Constantin Cantacuzino - diplomat, politician și erudit sprijinitor al misiunii Bisericii prin intermediul culturii”, „Tipăriturile de la Târgoviște ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, și „Radu Mihnea - binecredincios voievod, promotor al valorilor creștine și luptător pentru unitatea neamului românesc”, precum și broșurile misionare, intitulate: „Muzica în misiunea Bisericii Ortodoxe” și „Vârsta înțelepciunii și a roadelor credinței”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri celor 21 de elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a olimpiadelor și a concursurilor școlare 2022-2023, precum și media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat, alături de cei 18 profesori îndrumători ai lor.