În capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost săvârşită luni, 13 septembrie, slujba de pomenire a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, la patru ani de la trecerea sa
Rugăciune și mulțumire la împlinirea a 70 de ani de viață ai Patriarhului României
Evenimentul aniversar dedicat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea vârstei de 70 de ani, a debutat joi, 22 iulie, cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în Catedrala Patriarhală de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuare, la Altarul de vară din proximitatea catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni.
Ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai cultelor religioase din România, ai Instituţiilor Statului Român, academicieni, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, stareţi şi stareţe de mănăstiri, protopopi, preoţi şi numeroşi credincioşi au participat ieri, 22 iulie, pe Colina Bucuriei, la evenimentul aniversar dedicat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani de viaţă. Începând cu orele dimineţii, la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de slujitori, iar după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, pomenită în fiecare an la 22 iulie. „Sfântul Ioan Gură de Aur o numeşte pe Sfânta Maria Magdalena, ca şi pe celelalte femei care au mers împreună cu Domnul prin Ţara Sfântă în timpul misiunii Sale, Apostolul Apostolilor, mai ales pentru curajul mărturisirii arătat în prima zi a săptămânii, duminica, atunci când ele au mers dis-de-dimineaţă la Mormântul Domnului. Maria Magdalena provenea dintr-o familie nobilă, iar despre acest aspect vorbeşte Sfântul Ioan Damaschin, dar şi unii Părinţi ai Bisericii, care spun că Magdala era locuită de oameni cu multe posibilităţi materiale. Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o pe Maria Magdalena de neputinţele ei, iar ca răspuns al acestei vindecări, ea L-a urmat şi L-a slujit pe Domnul din avutul pe care îl avea. În mod deosebit, Maria Magdalena I-a fost alături Mântuitorului în zilele Sfintelor Sale Pătimiri, atunci când El a fost părăsit de ucenici, în afară de Maica Domnului şi de Sfântul Evanghelist Ioan”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, ierarhul a subliniat că dragostea arătată Domnului Iisus Hristos de către Sfânta Maria Magdalena a fost răsplătită prin faptul că Mântuitorul i S-a arătat ei în dimineaţa Învierii.
La finalul cuvântului său, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul împlinirii vârstei biblice de 70 de ani, îndemnându-i totodată pe credincioşi să înalţe rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru ca să-i dăruiască Preafericirii Sale sănătate, pace, bucurii sfinte şi ani mulţi în cârmuirea Bisericii lui Hristos: „Dintre cuvintele ce s-ar putea spune despre ostenelile, primejdiile, dar şi bucuriile unui asemenea ierarh, aş afirma că fapta este mai tare decât cuvântul, că provocările nu au reuşit să îi schimbe Preafericirii Sale proiectele măreţe”.
Slujbă de Te Deum la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei
În continuare, la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat, în prezenţa Patriarhului României, a Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor Părinţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a reprezentanţilor cultelor religioase din România şi a reprezentanţilor instituţiilor statului, o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în decursul timpului asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte; părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; şi părintele Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial.
După slujba de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a citit Actul aniversar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, în numele ierarhilor Sfântului Sinod, al preoţilor din parohii, al vieţuitorilor sfintelor mănăstiri şi al întregului popor român dreptcredincios, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit Preafericirii Sale o icoană cu Sfânta Treime, despre care a spus că este „adânc inspiratoare pentru cuvântul şi lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi şi ca pronia dumnezeiască să-l binecuvânteze pe Preafericirea Sa cu ani mulţi, frumoşi, sănătoşi şi cu rod bogat în via Domnului şi în viaţa Preafericirii Sale”.
Printr-un emoţionant cuvânt, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul vieţii, părinţilor după trup şi părinţilor duhovniceşti, profesorilor şi tuturor celor care au contribuit la formarea sa spirituală, intelectuală şi teologică. „Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această zi în care împlinim vârsta de 70 de ani. Mulţumim lui Dumnezeu, mai întâi, pentru că El este dătătorul vieţii pe acest pământ şi dătătorul vieţii veşnice la învierea cea de obşte. Viaţa creştinului pe pământ este îndreptată spre înviere şi spre viaţă veşnică, iar perioada acestei vieţi este pregătire pentru viaţa veşnică. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: La ce ne foloseşte viaţa aceasta trecătoare, pământească, dacă în timpul ei nu ne pregătim pentru viaţa cerească, netrecătoare? Mulţumim lui Dumnezeu, deci, pentru darul vieţii, dar şi celor prin care Dumnezeu a dăruit viaţa, adică părinţilor după trup, care ne-au născut şi ne-au crescut. Mulţumim părinţilor duhovniceşti, care au contribuit la formarea noastră spirituală, şi tuturor profesorilor din ţară şi din străinătate, care au contribuit la formarea noastră intelectuală şi teologică, în general. Desigur, mulţumim tuturor persoanelor cu care împreună în Biserică am slujit Biserica răspunzând chemării lui Dumnezeu în anii de Episcop-vicar la Timişoara, de Mitropolit la Iaşi şi acum în slujirea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Totdeauna am simţit cum Dumnezeu lucrează în comuniune prin oameni pentru Biserica Sa”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a subliniat apoi că cea mai mare bucurie este comuniunea în rugăciune şi în acţiune: „Suntem recunoscători în mod deosebit membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care împreună cu noi au contribuit la intensificarea activităţilor liturgice, pastorale, misionare şi social-filantropice în ultimii 30 de ani, dar mai ales în anii de când avem această sarcină grea a slujirii Bisericii Ortodoxe Române. De aceea, mulţumim tuturor ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române din ţară şi din străinătate, sau dimprejurul graniţelor ţării şi din diaspora română occidentală, mai ales că anul acesta este Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României. În mod similar, mulţumim tuturor autorităţilor de stat, centrale şi locale care sprijină activităţile sociale, misionare, pastorale şi culturale ale Bisericii noastre. Avem o mare bucurie atunci când putem să-i ajutăm pe cei care aşteaptă ajutorul nostru, să completăm predica din biserică şi alte activităţi liturgice cu lucrarea social-filantropică prin slujirea semenilor”. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase din România, subliniind faptul că, adesea, în Palatul Patriarhiei au fost întâlniri practice de cooperare în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România.
Totodată, Părintele Patriarh Daniel a amintit de faptul că pentru prima dată în istoria poporului nostru există o diasporă română atât de mare care trebuie păstorită: „Diaspora română este alcătuită din 10 milioane de români, dintre care cinci milioane de români trăiesc în jurul graniţelor ţării, iar cinci milioane în Europa Occidentală, în Statele Unite ale Americii, în Canada, în Australia şi în alte părţi ale lumii. Această provocare, unică în felul ei, cere o activitate deosebită, o creativitate deosebită, dar şi o cooperare cu alte comunităţi creştine, iar aici ne gândim la comunităţile din Italia, din Spania, din Franţa, unde parohiile româneşti au primit pentru o vreme, în mod fratern, lăcaşuri de cult, până când noi ne vom construi propriile noastre biserici”.
La final, Preafericirea Sa i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru cuvântul rostit în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, precum şi pentru citirea Actului aniversar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.