Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Rugăciunea“ lui Brâncuşi, la lumină
Comunitatea ortodoxă română din Paris, grupată în jurul Catedralei mitropolitane "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail", face demersuri pentru ca statuia "Rugăciune" a marelui sculptor Constantin Brâncuşi să fie aşezată în faţa catedralei româneşti din capitala Franţei.
Aflată în acest moment într-una din staţiile de metrou ale Parisului, lucrarea "Rugăciune" realizată de Brâncuşi a fost amplasată în urmă cu zece ani la trei niveluri sub pământ, în staţia de metrou "Madeleine" din Paris. În acest sens, părintele Constantin Târziu, parohul comunităţii "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail", a făcut demersuri pentru scoaterea statuii din subteran şi aşezarea ei într-un loc cuvenit. În acest sens s-a făcut apel la diferite autorităţi, parlamentari ai României, reprezentanţi ai Ambasadei României în Franţa şi diferite alte persoane, pentru a se uni şi a pune în lumină aşa cum se cuvine opera marelui artist român. Operă scoasă la lumină după 10 ani de întuneric "Împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care s-a implicat şi se implică foarte mult, cu Liga pentru unitatea românilor de pretutindeni, a domnului profesor doctor Victor Crăciun, domnul senator Avram Crăciun, domnul Dumitru Preda de la Ambasada Română, vrem să o scoatem anul acesta, în al zecelea an de când a fost pusă sub pământ, şi să o punem în faţa bisericii, pe un soclu de marmură. Este o operă mondială, o sculptură în bronz realizată în 1907, expusă la Paris în 1910 de Brâncuşi. Apoi, intenţionăm să invităm din nou pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să vină la Paris, pentru a fi în mijlocul nostru împreună cu mitropolitul nostru, Înalt Preasfinţitul Părinte Iosif", ne-a declarat părintele Constantin Târziu de la Catedrala mitropolitană "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail" din Paris.