Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Rugăciuni către Maica Domnului la Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Praznicul Izvorului Tămăduirii din acest an a adunat vineri pelerini şi credincioşi la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, veniţi pentru a se ruga Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat pentru a trece cu bine peste pandemia care a cuprins omenirea.
Programul liturgic a început la fântâna din incinta mănăstirii, vechiul izvor al aşezământului, unde credincioşii vin mereu să ia apă pentru a primi tămăduire de boli. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba de Sfinţire a apei, în sobor aflându-se și Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, vicarul-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, stareţul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Făgăraş, Iulian Boac, şi alţi slujitori ai sfintelor altare. După slujba de Sfinţire a apei a fost săvârşită Sfânta Liturghie la Altarul de vară din pădurea apropiată de mănăstirea făgărăşeană. În cadrul slujbei, diaconul Alexandru Iulian Moisă a fost hirotonit preot pentru Parohia Velţ, judeţul Sibiu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, care a subliniat importanţa sărbătorii din Vinerea Luminată şi a vorbit despre cinstirea Maicii Preacurate în Biserica Ortodoxă. „Sărbătoarea de astăzi ne oferă posibilitatea să ne apropiem de Mântuitorul Iisus Hristos, Care este Izvorul şi Sursa Tămăduirii. Ne apropiem de El prin Maica Preacurată, care L-a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu şi are atâta apropiere de Fiul ei, atâta mijlocire pentru noi încât plânge pentru noi, se roagă cu noi, ne deschide nouă posibilitatea de a ne apropia de Fiul ei. Nu este doar o mărturisitoare a Învierii Fiului Său, ci ne ajută pe noi, este Sionul mântuirii noastre, Ierusalim cel nou. Sărbătoarea aceasta este legată de minuni şi mărturii care pot fi văzute şi astăzi în apropierea Constantinopolului, unde, în secolul al V-lea, cel care va deveni mai târziu împăratul Leon I s-a întâlnit cu un om lipsit de vedere şi însetat. Acesta i-a cerut să-i caute o sursă să-i dea puţină apă, dar n-a găsit nimic, s-a întors şi în această mirare a lui a intervenit o voce de sus care îi spunea să se întoarcă. A găsit o sursă de apă, a luat apa şi a îndeplinit porunca pe care o primise să astâmpere setea orbului, dar şi să spele cu această apă faţa orbului, şi îndată acesta şi-a recăpătat vederea. Era glasul Maicii Domnului, s-a descoperit pe sine, nu s-a arătat, dar a transmis mesajul sfânt, cea care a ascultat de Fiul ei, care are puţine cuvinte în mărturisirea sa, dar atât de profunde”, a subliniat ierarhul.