În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Rugăciuni către Sfânta Maria Magdalena
Duminică, 22 iulie, credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în catedrale, biserici de enorie și așezăminte monahale. Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena a fost sărbătorită în singurul locaș din București unde este cinstită ca ocrotitoare și la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman.
Biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian”, din Protoieria Sector 4 Capitală, a îmbrăcat duminică, la sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, ierarhul a subliniat exemplul urmării Mântuitorului Hristos în viața Sfintei Maria Magdalena: „Ea L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos după ce a tămăduit-o sufletește și trupește, pentru că era chinuită de șapte demoni. Alungând demonii, El a făcut să Se pogoare în ea Duhul cel Preasfânt al Dumnezeirii, Care a curățit-o și Care a făcut-o din ființă chinuită o adevărată mielușea credincioasă. Împreună cu alte femei din părțile Galileei, ea L-a urmat pe Mântuitorul Hristos în toate locurile propovăduirii Sale”. De asemenea, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre binecuvântarea păstrării în locașul de cult bucureștean a unui fragment din cinstitele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. La final, părintele paroh Sebastian Gabor a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul la slujba de hram și pentru binecuvântarea ca sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena să fie încununată cu aducerea spre închinarea credincioșilor a raclei ce adăpostește fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și ale Sfântului Apostol Petru de la Parohia Bumbăcari, Protoieria Sector 5 Capitală.
Liturghie arhierească în catedrala din Curtea de Argeș
Credincioșii argeșeni au participat în Duminica a 8-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că Hristos a binecuvântat peştii şi pâinile, le-a frânt şi le-a dat ucenicilor, care le-au pus în coşuri şi le-au împărţit poporului. Toţi s-au săturat şi au rămas şi 12 coşuri cu firimituri. Mântuitorul a făcut după câteva luni aceeaşi minune. Se urcase pe un mic munte, lângă lacul Galileei, iar oamenii au aflat. Au alergat la El şi nu mai plecau. Doar bărbaţi erau în jur de 4.000. A binecuvântat atunci pâinile și peștii pe care îi aduseseră ucenicii şi a săturat din nou toată acea mulțime. A fost a doua şi ultima oară când a săturat cu hrană trupească făpturile Sale, deoarece în aceste momente ei au lăsat toate şi s-au dăruit lui Hristos. Mesajul este limpede: atunci când ne dăruim lui Hristos, El ne dă ceea ce ne lipsește, fără să I-o cerem. De aceea, trebuie să căutăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga celor credincioși, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Hirotonie întru preot la Catedrala Episcopală din Slobozia
Duminică, 22 iulie, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Slobozia, înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ștefan Tobă a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Solacolu, Protopopiatul Lehliu. Un grup restrâns din Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia a înfrumusețat dialogul liturgic, informează sf-esc.ro. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti de către Mântuitorul Iisus Hristos şi săturarea unei mari mulţimi de oameni, arătând ucenicilor şi poporului puterea Sa dumnezeiască.
Hramul Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman
Pașii pelerinilor s-au îndreptat duminică spre Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, care adăpostește un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena. În acest an, credincioșii sosiți din toată țara la hramul așezământului monahal au putut aduce cinstire raclei cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită la altarul de vară al Mănăstirii Pantocrator de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
În cuvântul rostit la finalul slujbei de hram, Preasfințitul Părinte Galaction a subliniat importanța unității de credință și de neam în viața credincioșilor: „Numai împreună putem izbuti, numai împreună ne putem mântui. Sfinții ne-o arată: în aceste zile, împreună ne-au bucurat Sfânta Mironosiță Maria Magdalena și Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Participând împreună la slubă, rugăciunea noastră a fost mai fierbinte și s-a înălțat la tronul Preasfintei Treimi. Împreună, în Sfânta Biserică ne putem mântui și de aceea mesajul acestui an 2018 este să contribuim fiecare, să veghem la păstrarea comuniunii în credință și a unității de neam”.