De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Rugăciuni pentru cei aflați în suferință la spitalul din Vălenii de Munte
Miercuri, 21 iunie, în incinta Spitalului Orăşenesc din Vălenii de Munte, un sobor de preoţi a săvârşit Taina Sfântului Maslu. La slujbă au participat cadre medicale, pacienţi, precum şi numeroşi credincioşi din localitate.
După slujbă, părintele Mihail Peneș, protoiereu al Protoieriei Vălenii de Munte, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii pentru cei bolnavi şi datoria noastră de a ne ruga pentru semenii noştri: „Sfântul Ioan Gură de Aur, în omiliile sale, subliniază că «Biserica este spital, nu tribunal! Nu-ți dă pedeapsă pentru păcate, ci iertare de păcate!» Biserica încă din perioada primară a împletit aspectul sacramental cu cel filantropic. Biserica a fost cea care, prin aşezămintele şi slujitorii ei, s-a implicat în alinarea suferinţelor sufleteşti şi trupeşti. Slujitorii bisericeşti, preoţii şi călugării, erau singurii cărturari care aveau preocupări şi în domeniul medical, chiar dacă la un nivel empiric, iar adeseori accentul era pus pe tămăduirea sufletească a celui bolnav, prin rugăciune.”
Tot în cuvântul său de învățătură, părintele Mihail Peneș a arătat că Taina Sfântului Maslu este o taină a participării comune la ridicarea din patul suferinței, o comuniune de rugăciune pentru sufletul celui chinuit.
În prezent, în spațiul amenajat de rugăciune - capela spitalului, se săvârşesc sfinte slujbe atât pentru cei internaţi în spital, pentru cadrele medicale, cât şi pentru personalul administrativ care îşi desfăşoară activitatea în unitatea sanitară.
La sfârșitul slujbei s-au împărțit produse alimentare tuturor pacienților, cărți de rugăciune și iconițe!