În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Rugăciuni şi Liturghii arhiereşti
În duminica a XVI-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Vinga cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, Protopopiatul Arad. Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Voislova din Protopopiatul Caransebeş. Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Şanoviţa, Protopopiatul Lugoj.
Duminica aceasta a reprezentat un fericit prilej de bucurie duhovnicească pentru preotul paroh şi credincioşii din comuna arădeană Vinga. Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a efectuat aici o vizită pastorală, fiind întâmpinat în numele întregii obşti de către preotul paroh Liviu Suciu, de oficialităţile locale, de tinerii parohiei în costume populare. În monumentala biserică purtând hramul „Adormirea Maicii Domnului“, Înalt Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în prezenţa unui mare număr de credincioşi. În cuvântul de învăţătură, având ca idee centrală „Harul Dumnezeiesc şi conlucrarea omenească prin credinţă şi fapte bune“, pe temeiul citirilor duminicii (2 Corinteni 6 şi Matei 25), chiriarhul a subliniat faptul că lenevia şi necredincioşia primejduiesc mântuirea. „Harul lui Dumnezeu se arată chiar în slăbiciunea firească dacă se vede şi râvna credinciosului spre cele bune (cf. II Cor. 12, 9). Sluga din Evanghelie care a primit un talant l-a socotit doar valoare materială, prin îngroparea acestuia în pământ şi legând-o de presupusele interese ale celui care i l-a încredinţat, dar care se vădeau tocmai ca propriile-i slăbiciuni, pe când cei cu mulţi talanţi, socotind adevărata lor valoare, s-au învrednicit de răsplata stăpânului. Pilda se poate ilustra şi cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena care, prin darul lui Dumnezeu, au dovedit valorile materiale şi spirituale ale creştinismului ca adevărate contribuţii la civilizaţia lumii, în cursul întregii istorii a Bisericii“, a arătat IPS Arhiepiscop.
În finalul Sfintei Liturghii preotul paroh a exprimat calde mulţumiri înaltului oaspete pentru bucuria duhovnicească prilejuită întregii comunităţi. Parohia Vinga, fiind o vreme şi sediu de protopopiat, situată geografic la hotarul cu Arhiepiscopia Timişoarei, a fost păstorită de-a lungul timpului de preoţi vrednici, cu tradiţii spiritual-culturale legate atât de Arad, cât şi de Timişoara. În virtutea acestora, profesorul timişorean, diacon Caius Seviciu, tatăl IPS Arhiepiscop Timotei, a slujit odinioară în această biserică, fapt consemnat în cronica parohiei şi de memoria colectivă.
În după-amiaza zilei, la oficiul parohial Vinga, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a prezidat consfătuirea preoţilor Cercului misionar Vinga, Protopopiatul Arad, în cadrul căreia părintele coordonator Liviu Suciu a susţinut referatul despre Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi s-au dezbătut probleme actuale cu conţinut pastoral-misionar şi liturgic.
Vizită pastorală în Parohia Voislova
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Voislova din Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat, alături de autorităţile locale, mulţi credincioşi din localitate şi împrejurimi, foarte mulţi copii şi tineri care s-au împărtăşit cu Dumnezeieştile Taine. În cuvântul de învăţătură, adresat credincioşilor prezenţi la sărbătoarea duhovnicească a Parohiei Voislova, Preasfinţitul Lucian a mărturisit: „Dumnezeu a ales această duminică să venim în mijlocul dumneavoastră şi să ne rugăm împreună. Ştiut fiind faptul că această biserică din Voislova este închinată tot unui sfânt mucenic, cel pomenit de Biserica noastră în 26 octombrie, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am socotit ca astăzi, când Biserica noastră îl pomeneşte şi îl cinsteşte pe un alt mare sfânt mucenic al lui Hristos, Haralambie, să venim şi să ne rugăm în Biserica Sfântului Dimitrie de aici din Voislova şi să-i invocăm pe toţi sfinţii, martiri şi mărturisitori, mucenici ai lui Hristos, să-i invocăm pe toţi sfinţii care i-au bineplăcut lui Dumnezeu din veac şi să ne rugăm împreună cu ei, împreună cu Maica Domnului, Preasfintei Treimi: Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh“.
Slujire arhierească în Parohia Şanoviţa
În duminica a XVI-a după Rusalii, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Şanoviţa, Protopopiatul Lugoj. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, şi pr. Constantin Cocioba, parohul bisericii, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, care a evidenţiat că „Evanghelia de la Matei 25, 14-30 ne îndeamnă pe noi oamenii să fim milostivi şi să facem milostenie, mai ales pe cei înstăriţi, şi îi cheamă pe toţi la înmulţirea talanţilor sau a propriilor calităţi, prin aceasta făcându-ne să simţim bucuria dăruită de Domnul Hristos celor harnici şi darnici“. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a transmis din partea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea şi purtarea sa de grijă celor prezenţi şi tuturor credincioşilor parohiei.