Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Rută cultural-turistică a bisericilor de lemn din România lansată în Bihor
Ruta cultural-turistică a bisericilor de lemn din România a fost lansată oficial marți, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural-turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Parohia Ortodoxă Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul unui proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului - Timbrul Monumentelor Istorice.
Conform unui comunicat transmis de Gabriel Bonaciu, coordonator proiect din cadrul AMD Bihor, în cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, au fost prezentate un panou informativ interactiv, logoul rutei și audioghidul bisericii de lemn din Valea Crișului, realizate de AMD Bihor, materiale ce urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în Ruta culturală din Bihor și România. Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor, pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural-turistică locală, datele de contact ale preoților parohi, astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.
AMD Bihor a conceput și creat un audioghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ, după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor, unde sunt și cele trei audioghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului, o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor. Turiștii vor descoperi, astfel, cum au edificat localnicii locașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri, după cum a mai precizat Gabriel Bonaciu.
Astfel, Ruta cultural-turistică a bisericilor de lemn cuprinde 10 locașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din Maramureș, 10 din Satu Mare, 16 din Suceava, 16 din Neamț și două biserici de lemn din Mehedinți. După acest demers urmează să fie propusă crearea la nivel european a unei Rute culturale a bisericilor de lemn. În Bihor sunt incluse bisericile de lemn din Botean, Boianu Mare, Tilecuș, Vîrciorog, Gheghie, Beznea, Luncșoara, Valea Crișului, Fânațe și biserica de lemn din complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn, conform celor menţionate de Gabriel Bonaciu.