În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
S-a deschis Festivalul ouălor încondeiate din strada Lăpuşneanu
Ieri, pe strada Lăpuşneanu, s-a deschis manifestarea interactivă "Ouă încondeiate", organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia "Al. Lăpuşneanu" şi Asociaţia "ART-Meşteşugurile Prutului". La deschiderea oficială, alături de reprezentanţii implicaţi în derularea evenimentului, a participat şi părintele Gheorghe Mihăilă, delegat din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "Vă transmit arhiereşti binecuvântări din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Preţuirea Înalt Preasfinţiei Sale este faţă de organizatori, pentru tenacitatea, stăruinţa de care au dat dovadă în organizarea acestui eveniment, care a ajuns la cea de-a XI-a ediţie, precum şi faţă de meşterii populari care îşi dedică întrega activitate păstrării tradiţiilor pascale autentice. În aceste timpuri, în care suntem asaltaţi de multe obiceiuri străine şi necreştine, meşterii populari sunt adevăraţi misionari ai tradiţiei şi credinţei noastre strămoşeşti", a spus, printre altele, pr. Gheorghe Mihăilă.
Meşterul popular Elena Torac, din Brodina - Suceava, care încondeiază ouă cu ajutorul unei tehnici bătrâneşti, "în baie de culoare", a fost premiată, pentru întreaga sa activitate, de către Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova. De asemenea, în cadrul atelierelor de creaţie, zeci de elevi de la mai multe şcoli din Iaşi au desluşit tainele încondeierii ouălor, îndrumaţi de artistul popular Cristina Şveţ, studentă la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, secţia Patrimoniu Cultural. Târgul poate fi vizitat astăzi şi mâine între orele 10:00-18:00, publicul vizitator având ocazia să descopere şi alte valori autentice specifice sărbătorilor pascale, precum icoane, sculpturi în lemn cu tematică religioasă, împletituri din nuiele şi sfoară. (Oana N.)