La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
S-a inaugurat primul bloc ANL construit pe structură metalică
▲ Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Laszlo Borbely, a inaugurat, luni, la Sâncraiu de Mureş, primul bloc de locuinţe din ţară construit pe structură metalică, finanţat prin ANL ▲ Blocul face parte din programul-pilot de realizare a unor locuinţe pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic şi al raportului optim cost-calitate, realizate prin utilizarea unor soluţii constructive noi şi tehnologii performante ▲
Ministrul Laszlo Borbely a precizat că acest proiect va fi implementat în 11 localităţi diferite din ţară, unde se vor construi, în total, 204 apartamente, prin două soluţii tehnologice noi: pe structură metalică şi cu diafragme de beton armat, turnate în cofraje pierdute din polistiren extrudat. Blocul de la Sâncraiu de Mureş face parte dintr-o serie de 100 de blocuri construite pe structură metalică, alături de cele de la Baia Sprie, judeţul Maramureş, Roznov - judeţul Neamţ, Lugoj - judeţul Timiş şi Cehu Silvaniei - judeţul Sălaj, unde lucrările sunt încă nedemarate, ca urmare a schimbării amplasamentului. Celălalt tip de blocuri - cu diafragme de beton armat, turnate în cofraje pierdute din polistiren extrudat - sunt în construcţie la Borsec, judeţul Harghita, în comuna Ghelinţa, din judeţul Covasna, comuna Horea, din Alba, comuna Dumitra - Bistriţa Năsăud, Ocnele Mari - Vâlcea şi Cogealac - Constanţa. Ministrul Laszlo Borbely a subliniat că nu a fost uşor să îi convingă pe constructori să folosească noile tehnologii, deoarece, în România, există încă un conservatorism, în ceea ce priveşte utilizarea acestora. „Sunt două tipuri de tehnologii pe care le folosim. Iată că, nu numai că se poate construi cu tehnologii noi, ci se poate construi repede şi în condiţii calitative bune. Ca şi izolare şi ca finisaj este un bloc frumos, care a fost terminat în circa 5 luni de zile. În general, predarea unui bloc se face într-un an sau chiar mai mult, însă aici a fost finalizat în cinci luni“, a subliniat ministrul. Blocul este încălzit cu ajutorul pompelor geotermale Ministrul Lucrărilor Publice a precizat că, pentru construcţia blocului de la Sâncraiu de Mureş, s-a folosit şi o tehnologie nouă pentru încălzire, prin instalarea de pompe geotermale, care folosesc căldura solului şi nu poluează deloc. „Sunt calorifere mai mari, deoarece se foloseşte o pompă de căldură, pentru care se face foraj la 130-150 de metri. Aerul cald care se pompează din adâncime ajută la încălzire. Nu numai că este ecologic, ci o să plătească şi mai puţini bani cei care vor sta aici, astfel că vom utiliza la mai multe blocuri asemenea soluţii ecologice. Deocamdată, pornim cu circa 200 de apartamente“, a declarat Laszlo Borbely. Valoarea investiţiei de la Sâncraiu de Mureş se ridică la peste 2,4 milioane de lei.