Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
S-a încheiat pregătirea Marelui Mir
La mănăstirea Antim din Bucureşti s-a încheiat astăzi, 31 martie, pregătirea Marelui Mir, care va fi sfinţit mâine, 1 aprilie, în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
La faza finală a procesului de preparare a Marelui Mir a participat IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au mai aflat părintele Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Onufrie Cotos, Consilier economic în cadrul al Administraţiei Patriarhale, precum şi un ales sobor de preoţi şi diaconi. Despre cum a decurs prepararea Mirului astăzi, care a fost a treia zi de preparare, ne-a vorbit IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, de la care am aflat toţi paşii parcurşi. Mai întâi, s-a încălzit decoctul care s-a lăsat de marţi să se răcească şi să se aşeze. Conţinutul a fost încălzit în cazanul central de 1600 de litri, peste acesta adăugându-se o cantitate de ulei de măsline, elementul esenţial al acestui preparat. În acest untdelemn s-a turnat tot decoctul şi s-a început procesul de fierbere. Părinţii rânduiţi au amestecat 4 ore în continuu, iar în timpul fierberii s-au introdus alte ingrediente: tămâia şi alte uleiuri aromate. După cele patru ore de fierbere, s-au mai adăugat anumite substanţe, după ce materia s-a sedimentat deja. S-a răcit apoi totul, printr-un proces special, cazanul fiind prevăzut cu un perete dublu, răcirea făcându-se cu apă, pentru ca să fie gata mâine, pentru slujba specială de sfinţire.