De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
S-a reînfiinţat Mănăstirea „Sfânta Elisabeta“ din Cluj-Napoca
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat marţi, 24 aprilie, paraclisul Mănăstirii "Sfânta Elisabeta", unde a săvârşit apoi Dumnezeiasca Liturghie. Cu această ocazie s-a redeschis oficial lăcaşul de cult. Potrivit IPS Mitropolit Andrei, la mănăstire se doreşte a se relua activităţile din perioada interbelică, când funcţiona o şcoală de asistente medicale.
"Juridic, mănăstirea a fost deschisă anul trecut, dar practic ea îşi va deschide porţile în ziua hramului, având deocamdată un paraclis şi nişte chilii improvizate pentru maici, dar mănăstirea îşi va începe activitatea, iar lavra mare şi nouă se va construi încet-încet şi ea. Aici se va aduce mângâiere nu numai din punct de vedere spiritual, ci şi medical, pentru că mănăstirea a avut în perioada interbelică şi o şcoală de surori medicale. Noi vrem să credem că vom reuşi ca acest profil al mănăstirii să fie păstrat şi de acum înainte: aici să fie educate fiinţe care îi pot ajuta pe alţii", a spus IPS Andrei. Mănăstirea "Sfânta Elisabeta" a fost înfiinţată în 1935 de episcopul Nicolae Ivan, cu scopul de a "întreţine o şcoală de surori de caritate", dar a fost desfiinţată de regimul comunist în 1953. Mănăstirea va adăposti o obşte de maici conduse de stareţa Maria Asaftei, care a fost directoarea Seminarului monahal "Sfântul Epifanie al Ciprului" de la Mănăstirea Răteşti din Eparhia Buzăului. Duhovnicul maicilor este arhimandritul Samuel Cristea. (Flavia Oroian)